Manje od četvrtine graničnih prijelaza BiH ispunjava standarde

Nakon što su zabrinjavajuće loši uslovi rada Granične policije Bosne i Hercegovine (GP BiH) podstaknuli Sašu Magazinovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjednika Glavnog odbora SDP-a, da ovo pitanje aktuelizira u parlamentarnim klupama, stigle su i prve reakcije.

Nakon pisma zahvale direktora GP BiH za otvaranje ovog pitanja, ali i podrške sindikata kojim je potvrđeno u kako lošim uslovima granični policajci obavljaju svakodnevne aktivnosti, Magazinović je dobio i zvaničan odgovor od direktora Zorana Galića na pitanja koja je postavio.

U odgovoru se, između ostalog navodi, da se redovno analizira stanje infrastrukture, opreme i materijalnih sredstava za vršenje graničnih provjera i nadzora državne granice, kao i uslova za obavljanje radnih zadataka policijskih službenika GP BiH, te da manje od 25 posto graničnih prelaza ispunjava standarde u pogledu infrastrukture. Na svega 20 prijelaza od ukupno 83, postoje uslovi za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provjera, dok se na ostalim stanje kreće “od lošeg do nikakvog”.

Osim toga, kako se navodi, nesporna je odgovornost Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) koja je po zakonu odgovorna za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, upravljanje i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Odgovornost za postavljanje zastava, kako se kaže u odgovoru, također je na UIO BiH, dok je zadatak ministarstva prometa i komunikacija postavljanje oznaka i druge saobraćajne signalizacije kojom se obilježava granični prijelaz i njegovo područje.

“Zahvaljujem se direktoru Galiću na odgovoru. Stanje na našim graničnim prelazima je očigledno zabrinjavajuće, jednako kao i uslovi rada graničnih policajaca. Ako je ovakvo stanje na zvaničnim graničnim prijelazima, zamislite onda kakvi su naši kapaciteti za borbu protiv raznih krijumčara i svih onih koji su spremni zloupotrebiti očiglednu poroznost naše granice. Nakon ovih informacija nas ne treba čuditi zvanična informacija Vijeća ministara u kojoj se tvrdi da su cijene narkotika u BiH već godinama nepromjenjene, čime država konstatuje stabilnost ovog ilegalnog tržišta i trenutno priznaje poraz.

Iskreno se nadam da će se državne institucije probuditi i promijeniti ovo stanje, prije svega Uprava za indirektno oporezivanje, ali i Vijeće ministara BiH. Sramota je da granični prijelazi kao prva slika BiH sa kojom se susreću ljudi dolazeći kod nas budu loša, a još je veća sramota kada dobijemo informaciju da granični policajci na nekim prijelazima nemaju izgrađen, čak, ni toalet”, komentarisao je Magazinović odgovor iz Granične policije najavljujući nastavak aktivnosti po ovom pitanju.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.