Damir Mašić

Maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS mora biti zaustavljeno

Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, posjetio je danas Novu Kasabu u Opštini Milići, nedaleko od Konjević Polja, a gdje se od januara 2014. u edukativnom centru izvodi instruktivna nastava za djecu bošnjačkih povratnika, kako bi mogli izučavati svoj Bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, koja im je od 2013. godine zabranjena od strane SNSD-ovog režima.

„Nakon posljednje naredbe Pedagoškog zavoda RS-a svim direktorima osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, krajnje je vrijeme da Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, a posebno Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reaguju i konačno zaustave daljnje maltretiranje i stalne pokušaje ponižavanja povratničke djece u ovom bh. entitetu.

Ovo je idealna prilika da gospodin Schmidt pokaže i dokaže kako se “evropski standardi” primjenjuju i u Bosni i Hercegovini. Kako ti isti standardi moraju i trebaju važiti i u našoj zemlji. Uostalom, da li bi se gospodine Schmidt ove i slične stvari mogle dešavati u vašoj zemlji, a našoj prijateljskoj Njemačkoj?

Umjesto da režim u RS implementira donešenu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz juna ove godine kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju, oni su odlučili nastaviti sa maltretiranjem nesrpske djece, a posebno bošnjačke.

Moram još napomenuti da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desteljeća od kada se od strane SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava Bosanski jezik.

Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čijem sam čelu tada bio, a u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo organizovalo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH.

Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

Ovaj vještački napravljen problem do 2013. uopšte nije postojao u RS-u i sva djeca u svim školama su imala mogućnost da uče Bosanski jezik i izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Te 2013. Milorad Dodik i SNSD-ov režim su odlučili da naprave problem i zabranili su bošnjačkoj djeci da izučavaju i svoj jezik nazivaju onako kako im Ustav Bosne i Hercegovine garantuje.

Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju se konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u“, navodi Mašić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.