Vesna Saradžić

Male hidroelektrane su se pokazale kao ekološki najštetnija koncesiona djelatnost

Vesna Saradžić, delegatkinja SDP BiH u Domu naroda federalnog Parlamenta, poslala je urgenciju predsjedavajućem Doma naroda, kako bi se na sljedećoj sjednici uvrstila tačka o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH

„Molim Vas da na prvoj narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, uvrstite tačku Nacrta zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH još prije 45 dana, ali još uvijek se čeka razmatranje na Domu naroda.

MHE su se pokazale kao najštetnija koncesiona djelatnost u oblasti obnovljivih izvora energije zbog uništavanja prirodnih bogatstava i male koristi po društvo.

Svjedoci smo svakodnevnih problema koji nastaju zbog potencijalnih izgradnji mini hidrocentrala na osnovu ranije izdatih dozvola u vrlo sumnjivim okolnostima koje zahtijevaju neophodnu reviziju kompletnog postupka.

Kad tome dodamo i negativan utjecaj koji imaju vještačke akumulacije stvorene izgradnjom MHE na zdravlje ljudi jer povećavaju isparavanja, vlažnost zraka i zamagljivanja prostora, jasna je hitnost u potrebu razmatranja predmetnog zakona.

Slatka voda je resurs. Ko bude imao slatku vodu, on će preživjeti, a mi se potpuno suprotno trenutno ponašamo kroz namjeru intenzivne izgradnje MHE koja mora biti zaustavljena, te stoga moju urgenciju smatrajte kao nužnost ukazivanja na hitnost razmatranja nacrta i usvajanje prijedloga zakona u što skorijem roku“, smatra Saradžić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu