Maja Oferman je pročitala našu studiju izvodljivosti i tada je krenulo sve

– U šest sati ujutru probudio me telefonski poziv. Iz Njujorka je zvao Edmond Oferman (Offerman), predstavio se i rekao: „Možemo obnoviti Trebevićku žičaru.“ Od tog poziva krenulo je sve – kaže u razgovoru za Avaz.ba Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Prisjetio se poziva koji je, kako je i Oferman danas spomenuo, bio ključan za obnovu Trebevićke žičare.

Inače, američki naučnik i biznismen Edmond Oferman donirao je sedam i po miliona KM za obnovu žičare, a njegova supruga Maja Amra Oferman je nuklearna fizičarka, koja je porijeklom iz BiH.

Kako nam je pojasnio, 2009. Ekonomski institut u Sarajevu, na čijem čelu je bio Domazet, dobio je od Gradske uprave ugovor za izradu studije izvodljivosti Trebevićke žičare. Domazetov tim je uradio tu studiju koja je objavljena na internet-stranici Instituta, a koju je pročitala Maja Oferman, Edmondova supruga. Nakon toga uslijedio je poziv.

Ofermanu je, kako je tada rekao Domazetu, bio zanimljiv ovaj projekt. Upoznao ga je da u Švicarskoj ima veliki broj žičara. Domazet je pojasnio kako je Oferman želio zamijeniti te kabine i žičare i pokloniti ih Sarajevu, ali oprema nije bila odgovarajuća.

– No, Oferman je bio uporan da nešto donira pa je njegovih sedam i po miliona KM  odlučujuće što danas ponovo imamo žičaru. Čovjek je pokazao velikodušnost, veliku ljubav prema gradu, principijelnost, odlučnost. Trebamo svi biti zahvalni tako velikom svjetskom naučniku koji je odlučio na ovaj način pomoći našem gradu – ističe Domazet.

Nakon obavljenog razgovora s Ofermanom, Domazet je odmah obavijestio tadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Aliju Behmena, koji je bio oduševljen takvim potezom donatora i dao je sve ovlasti jednoj firmi koja će nastaviti razgovore s Ofermanom.

Iskazao je sreću i zadovoljstvo što je taj projekt završen.

– Zahvalan sam Edmondu i Maji, koji su odlučujuće utjecali da žičara bude naša – zaključuje Domazet.

Izvor: Avaz

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.