Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo

Magoda: Nezadovoljni smo rezultatima sarajevskih klubova, novac Ministarstva se ne podrazumijeva

U cilju sumiranja rezultata iz prethodne godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda okupio je predstavnike četiri sarajevska kluba – FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna Royal i ORK Bosna.

Iako je u 2023. godini za ova četiri kluba Ministarstvo izdvojilo rekordnih 2.620.000 KM, ogromna ulaganja nisu pratili sportski rezultati. To je i osnovni razlog zbog kojeg je danas ogranizovan sastanak, na kojem je učesnicima jasno stavljeno do znanja da se finansijska podrška institucija ni za koga ne podrazumijeva i da velika ulaganja javnog novca moraju biti opravdana rezultatima.

Ministar Magoda je podsjetio sagovornike da su sportski klubovi koje predstavljaju istinski simboli Sarajeva i da to nikada ne smiju izgubiti iz vida, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Magoda je najavio da će u narednoj godini za ova četiri kluba Ministarstvo novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima, te će shodno uloženom novcu maksimalno biti uključeno u sve procese vezane za funkcioniranje klubova, na način kako je to slučaj bilo gdje u svijetu sa onima koji ulažu veliki novac. Uz ovu veliku promjenu u kontroli trošenja novca građana, ministar je najavio i pojačanu kontrolu trošenja budžetskih sredstava od strane sportskih klubova.

Ministar je ponovio raniji stav o spremnosti za sufinansirenje infrastrukuture kao osnove za razvoj klubova, što se primarno odnosi na FK Sarajevo i FK Željezničar.

Kao pozitivne činjenice navedeni su projekti ministarstva, kojim je kroz ulaganje u iznosu od jedan milion KM, fudbalski klub Željezničar znatno smanjio finansijske dugove, a FK Sarajevo identičan iznos uložio u omladinski pogon. Pozitivnim je ocijenjen i evidentan povratak publike na košarkaške utakmice KK Bosne, kao i realnu mogućnost povratka RK Bosna u prvu ligu.

Na sastanku je zatraženo i da predstavnici košarkaškog kluba pripreme jasan plan i program revitalizacije, dok je od rukometnog kluba zatražena konsoldacija upravnog i nadzornog odobra, odnosno imenovanje istaknutih imena u upravljačkim strukturama, prvenstveno iz svijeta sporta i privrede.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.