Magazinoviću se javio ”novi vlasnik” bosanskohercegovačke umjetnine u Srbiji

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović pokrenuo inicijativu za vraćanje bh. umjetnina koje su nestale iz naše zemlje. Tim povodom se obratio i vlastima Srbije te je otišao u posjetu Beogradu, ali i Novom Sadu gdje se nalazi “novi vlasnik” jedne od slika koji ga je i kontaktirao.

Magazinović je uputio pismo institucijama Srbije u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije. Istakao je kako je za ovim djelom raspisana i Interpolova potraga 2018. godine.

Uslijedila je i reakcija “novog vlasnika” ovog djela koji se obratio Magazinoviću.

“Javio mi se Đuro Popović iz Novog Sada da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod zato što tražim da se vrati bh. nacionalni spomenik. Slika je kod njega. Đuro misli da su ovo 90-te kad je ‘nabavljao’ slike i da ga se neko boji. E moj Djuro… Pozdrav iz Novog Sada”, napisao je Magazinović na društvenim mrežama.

Riječ je o djelu “Magdalena” koje je prema podacima Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz BiH, u vlasništvu Damirke i Envera Mulabdića, državljana BiH,a da je to djelo proglašeno Nacionalnim spomenikom BiH. Zbog krađe su podnesene prijave nadležnim agencijama u BiH, te se nalazi i u Bazi nestalih umjetnina.

Magazinović se sastao s ambasadoricom BiH u Srbiji Aidom Smajić s kojom je razgovarao o ovoj temi.

“Znam da je ona prava moć u rukama drugih i želim da vjerujem da će ljudi iz institucija naše države adekvatno reagovati, prije svega Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova, kako bi ono što je naše vratili u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Magazinović nakon sastanka.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu