Magazinović: Zvizdić se još nije pismeno izjasnio o Tašlihanu

Članovi predsjedništva BiH, sa tadašnjim predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem, prekršili su Dejtonski mirovni sporazum da bi se nešto moglo graditi na temeljma Tašlihana, izjavio Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH gostujući u emisiji „Ljeto na Alfi“.

– Aneksom 8 Dejtona za mir definisan je rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koju čine tri domaća člana i dva strana. Predsjedništvo je prošle godine donijelo odluku kojom strance izbacuje iz Komisije i time je direktno prekršen okvirni sporazum za mir i to njegov Aneks 8 i o tome se izjasnio i visoki predstavnik. Kasnije se ispostavilo da je jedna od prvih odluka bila da se dozvoli izgradnja na jednom od spomenika iz 16.stoljeća, Tašlihana, pojasnio je Magazinović ističući da – BiH ulazi u opasan period gdje će svako biti u prilici da poštuje ili nepoštuje Sporazum za mir.

Tašlihan je od velikog značaja za Sarajevo, podsjetio je Magazinović pozivajući se na razgovore sa arhitektonskim stručnjacima. Tokom razgovora istaknuo je i turističku notu sarajevskog Tašlihana kojeg dnevno, samo radi fotografisanja, posjete stotine turista tvrdeći da je to jedna od najatraktivnijih preostalih lokacija u srcu Baščaršije.

– Ako je atraktivnost lokacije i prilika za nečiji biznis važnija od ove države onda je upitno da li mi ovu državu zaslužujemo – istaknuo je Magazinović napominjući da – kad u srcu Baščaršije imate takav spomenik iz 16. stoljeća i pokušavate objasniti da je to bezvrijedno, onda je pitanje da li ste vi vrijedni pozicije koju obnašate – kazao je Magazinović.

Magazinović je od predsjedavaućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića ranije tražio obrazloženje odluke o skidanju Tašlihana sa liste nacionalnih spomenika BiH, a i sam Zvizdić je odgovorio potvrdno da je to – spomenik neupitan da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dio sporazuma i da tu nema priče, tvrdi Magazinović ističući da, iako je od Zvizdića tražio da date riječi dostavi napismeno, još uvijek nije dobio pismeni odgovor. Magaznović tvrdi i da će u narednom periodu nastaviti sa ispitivanjem slučaja Tašlihan ističući da će dalja ispitivanja pokazati da li ima još ovakvih i sličnih slučajeva i da li je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donosila i preinaku i drugih odluka koje prije nisu mogle proći dok su bili stranci, to će se sasvim sigurno utvrditi u narednom periodu jer možda u BiH postoje još neki slučajevi slični Tašlihanu, poručio je Mahazinović.

On je u razgovoru ukazao i na pitanje validnosti donesenih odluka da se Tašlihan skine sa liste nacionalnih spomenika BiH, a naveo je i mogućnost pokretanja apelacije Ustavnom sudu BiH koji bi trebao dati konačan sud o validnosti odluka i funkcionisanju komisije bez stranih članova. Za gledaoce Alfa TV Magazinović se osvrnuo i na samit političara zapadnog Balkana koji je održan u Crnoj Gori ističući da su najveće reforme u BiH upravo one koje su radile Sjedinjene Američke Države pa je veoma značajna podrška te zemlje Bosni i Hercegovini, pogotovo jer je Amerika u nekoliko navrata pokazala dosljednost u posvećenosti BiH.

Intervju sa Sašom Magazinovićem možete pogledati u priloženom videu.

(TV ALFA / DNEVNI AVAZ)

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.