Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Magazinović zatražio podatke: Koliko strani suci sudjeluju u donošenju odluka?

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović tražio je od Ustavnog suda podatke o tome koliko je Ustavni sud BiH u posljednjih 15 godina donio odluka i u koliko su njih učestvovale strane sudije.

“Mnogo se govori o Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama. Često se iz dijela političkih struktura može čuti kako nam “stranci” sude i odlučuju. Poziva se na izmjene zakona kojim će se “izbaciti strane sudije”… Međutim, brojevi pokazuju nešto sasvim drugo – strane sudije su učestvovale u donošenju manje od tri posto odluka. U posljednjih 13 godina Ustavni sud je donio skoro 75.000 odluka, a strane sudije su učestvovale u donošenju tek nešto više od 2.000 odluka. Sve ostale su donijele domaće sudije. Većinu jednoglasno”, navodi Magazinović.

Ističe da će mnogo veći problem uslijediti zbog neimenovanja domaćih sudija.

“Problem sa neimenovanjem domaćih sudija će rezultirati sa mnogo više odluka u čijem donošenju će učestvovati strane sudije i to je posljedica aktivnosti upravo onih kojima, zamislite, smeta prisustvo stranih sudija. Zapravo, oni koji pokušavaju blokirati rad Ustavnog suda će učiniti da strane sudije učestvuju u donošenju više odluka”, poručio je zastupnik SDP-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.