Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Magazinović zatražio da se kategorija “obijesna vožnja” uvrsti u Zakon o bezbjednosti saobraćaja

Saša Magazinović, poslanik SDP-a na današnjoj sjednici  Predstavničkog doma PSBiH govorio je danas o Izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaju te je naveo da je prije više od godinu dana govorio o ovom problemu, piše Patria.

Tada sam govorio o maksimalnim kazanama, a kao ilustraciju sam uzeo Austriju i Belgiju i njihovo zakonodavstvo. Nešto od tih sugestija je tada prihvaćeno i modifikovano našlo u nacrtu zakona, ali sadržaj mog pitanja se danas odnosi na obijesnu vožnju što je uvršteno u zakonodavstvo zemalja regije. Smatrao sam da treba uvrstiti to i u naše zakonodavstvo. Da li u Ministarstvu prometa i komunikacija razmišljaju da ovo uvrste u zakon i šta to imaju namjeru još mijenjati kako bi makar umanjili uticaj ubica na ulici – istakao je Magazinović.

Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija kazao je da nema tu informaciju, ali da je javna rasprava o ovom zakonu bila prošle sedmice te da je Magazinović trebao biti tamo.

-Taj zakon u drugom čitanju će biti pred Parlamentom, pa pomozite tada da se ta kategorija uvrsti – istakao je Dalipagić.

Magazinović je replicirao Dalipagiću i kazao da mu je „žao što ministar nije tu, jer bi tada sigurno dobio smisleniji odgovor“.

Jer ne trebate vi meni govoriti gdje sam trebao biti. Nije Vijeće ministara postalo onda kada ste došli vi u njega – napomenuo je Magazinović.