Magazinović: Zadovoljan sam današnjim ishodom glasanja, ali smo čekali 140 dana

Saša Magazinović, zastupnik u PS BiH kazao je kako je zadovoljan usvajanjem prijedloga zakona kojim se ukidaju akcize ali da nije sretan što se čekalo 140 dana od usvajanja na Predstavničkom domu.

Magazinović je kazao kako je prije 140 dana Predstavnički dom usvojio zakon kojim se ukidaju akcize i da ukoliko ga potvrdi Dom naroda cijene goriva bi bile niže i do 0,50 KM.

“Da li sam sretan što smo 140 dana čekali za izjašnjavanje Doma naroda u prvom krugu, nisam. Da li sam zadovoljan današnjim ishodom glasanja, jesam. Jučer je Ustavnopravna komisija dala podršku Ustavnom osnovu i usklađenosti sa zakonima BiH. To je također važna stvar jer je to bio jedan od razloga da Dom naroda ranije ne prihvati ovaj zakon,” kazao je Magazinović.

Zastupnik Magazinović je kazao i da je Komisija za finansije i budžet podržala ovaj zakon uz neke primjedbe i da ga je danas Dom naroda jednoglasno prihvatio u prvom glasanju.

“Mi ne govorimo samo o tome da će samo gorivo biti jeftinije, nego će biti značajno niže cijene proizvoda i usluga u čije formiranje ulaze cijene goriva. Primjeri iz regije gdje je je već ova mjera usvojena i gdje je na snazi pokazuje da to ima smisla,” podcrtao je Magazinović.

Kazao je da se nada će Dom naroda na prvoj sljedećoj sjednici na drugom čitanju također jednoglasno usvojiti zakon kojim će se ukinuti akcize.

“Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu da će ako se ukinu akcize biti manje novca u budžetu. Pa dobro jutro. Dakle ako ne uzme države nego ostane u džepu građana bit će manje. Vrlo pozitivno u ovom svemu je da su entitetske vlade rekle da to njima nije problem i da su budžeti u suficitu. Zašto su u suficitu, pa zato jer imamo ogromnu inflaciju i mnogo se više prikuplja sredstava nego ranije. Ovih cirka 300 miliona postoje u budžetima i dobra je stvar da obje entitetske vlade ovo podržavaju. Druga stvar ako se malo povučemo sa političkog terena na zdravorazumski, na dobrokomšijski onda imamo situaciju u kojoj ne pokušavamo naći razlog zašto nešto ne može nego kako nešto može. Dom naroda je danas pokazao jednoglasno da to može jednoglasno, i ja im se na tome zahvaljujem. Želim da što prije bude u skladu sa poslanikom zakazana nova sjednica gdje će u drugom čitanju usvojiti ovaj zakon,” rekao je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.