Magazinović uputio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović u proceduru je uputio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji predviđa visoku novčanu kaznu za prekršaj oduzimanja parking mjesta za osobe sa invaliditetom.

„Svjedočimo naporima, prije svega lokalnih vlasti, da se osobama sa invaliditetom omoguće uvjeti za normalan život i funkcioniranje kroz prilagođavanje infrastrukture. I pored toga, mnogo je posla pred svima nama koji trebamo uraditi po pitanju olakšavanja svakodnevnog života osobama sa invaliditetom.

U vremenu kada trebamo razmišljati o narednim projektima, istovremeno moramo štititi učinjeno. Jedan od problema na koji se u posljednje vrijeme skreće pažnja od strane brojnih udruženja je zloupotreba korištenja parking mjesta za osobe sa invaliditetom.

Ovaj zakon je iskorak u odbrani posebno obilježenih parking mjesta za osobe sa invaliditetom, od nesavjesnih vozača koji ne razumiju ili ne razmišljaju o tome koliko lošu stvar čine kada zauzmu ovakvo mjesto i time onemoguće kretanje osobi sa invaliditetom. Inkluzivnost mora biti zajedničko društveno opredjeljenje i moramo razumjeti potrebe i prava koje osobe sa invaliditetom imaju.

U trenutnom zakonu, jednaka je kazna za prekršaje nedozvoljenog parkiranja – bez obzira da li se radi o tome da je nesavjesni vozač parkirao na zelenu površinu ili je zauzeo rezervirano parking mjesto za osobu sa invaliditetom. Budući da posljedice ova dva prekršaja nisu jednake ni kazna ne može, niti treba biti jednaka.

Zbog toga, ukoliko zakon bude usvojen, kazna za nedozvoljeno parkiranje na parking mjesto predviđeno za osobe sa invaliditetom će iznositi 200 KM.“, navodi se u saopćenju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.