Magazinović: U Vijeću ministara znaju da će biti promjena vlasti

Političke stranke koje se nalaze na vlasti potrudit će se da u ovom mjesecu, odnosno za vrijeme predizborne kampanje, zaposle što veći broj državnih službenika, tvrdi opozicija. Na ovaj način, zloupotrebom zakona i na štetu građana BiH, ministri bi trebali, između ostalog, riješiti radni status svojih savjetnika koji će nakon oktobra ostati bez posla.

Opozicioni SDP prvi je od Agencije za državnu službu BiH tražio podatke o postavljanju državnih službenika s rezervnih listi u institucijama BiH. U svom zahtjevu za dostavljanje imena i prezimena postavljenih službenika naveli su da postoje jasne naznake kako državna ministarstva na osnovu jednog konkursa u organe državne uprave zapošljavaju više osoba, mahom savjetnika ministara i bliskih srodnika bh. funkcionera. Nekoliko mjeseci poslije Ured za reviziju institucija BiH potvrdio je sumnje SDP-a.

SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović rekao je kako ima informacije da u državnim institucijama vlada panika jer kabineti ministara smatraju da će doći do promjene vlasti.

“Vjerovatno je to jedan od razloga zbog kojeg pokušavaju užurbano naći mjesta za članove kabineta i navodne zaslužne saradnike koji obnašaju funkcije. U tom svjetlu vidim i aktuelne konkurse Agencije za državnu službu BiH”, kazao je Magazinović.

Istakao je da SDP za vrijeme dok je bio dio Vijeća ministara BiH (2010. – 2014.) nije imenovao nijednog direktora u institucijama na nivou države BiH.

“Ne smatram da je to nešto čime se trebamo hvaliti, ali jednostavno ta informacija pokazuje razliku. Što se tiče sistema zapošljavanja, nevladin sektor ima odlične ideje kada je riječ o transparentnosti. To treba implementirati na samom početku narednog mandata kako ne bi prošle još četiri godine u usvajanju pravila koja će dati javnosti na uvid ko, kada i kako se zapošljava”, rekao je Magazinović.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.