Magazinović u Vijeću Evrope: Sigurnost Balkana je ugrožena, loše đake tolerišete

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović obratio se na plenarnom zasjedanju ovog tijela, koje se održava u Strazburu.

Magazinović je govorio o izvještaju na temu “Uloga Vijeća Evrope u sprečavanju sukoba, vraćanju vjerodostojnosti međunarodnih institucija i promicanju globalnog mira”.

U svom izlaganju Magazinović je naglasio da je sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana ugrožena, iščekivanje novog rata postalo je normalna pojava, dok su sve učestaliji incidenti većih razmjera koji narušavaju osjećaj sigurnosti.

Dodao je da međunarodna tijela koriste diplomatsku retoriku koja ne daje rezultate i postavio pitanje da li je došlo vrijeme da se u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja definiše pravo na slobodu i sigurnost, doda i “ljudsko pravo da se živi oslobođeno od straha od novog konflikta?”.

Magazinović je još rekao da se slaže s tezom da je cijena rata uvijek nekoliko puta veća od cijene prevencije, ali i podvukao da oni koji rade na preveniranju i zaustavljanju rata, kako Vijeće Evrope, tako i međunarodna zajednica u cjelini, moraju imati kredibilitet koji se stiče godinama, a gubi vrlo brzo i lako.

“Ako nastavnik toleriše loše ponašanje jednog učenika – šta će se desiti sa ostalom djecom? Prvo će biti nezadovoljni, a onda će se i oni početi loše ponašati. To je situacija u kojoj se nalazimo i gdje su dupli standardi svakodnevnica. Lošim učenicima se toleriše, dobri se podrazumijevaju i često ostaju bez nagrade. To je problem koji će postati toliko veliki da će u potpunosti srušiti kredibilitet međunarodne zajednice, a samim tim i Vijeća Evrope”, rekao je Magazinović.

Dodao je da su Evropske i međunarodne institucije zakasnile da preveniraju postojeće konflikte i ratove.

“Zapadni Balkan je mjesto na kom treba implementirati nove, poboljšane alate prevencije. Dosadašnji diplomatski jezik je neefikasan, poruke o zabrinutosti su frustrirajuće jer poslije njih ne slijedi ništa, što takođe dovodi u pitanje kredibilitet međunarodne zajednice. Ako želimo biti facilitatori mira i zagovarači ljudskih prava u demokratskoj sigurnosti, moramo biti iskreni, hrabri i osvješteni”, zaključio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.