Saša Magazinović

Magazinović u Strasbourgu predstavio Deklaraciju o osudi govora mržnje

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE) i član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSSE Saša Magazinović predstavio je danas u Strasbourgu, u okviru trećeg dijela redovnog zasjedanja PSSE, Deklaraciju o osudi govora mržnje, koju je nedavno, na prijedlog grupe zastupnika, usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Riječ je o važnoj Deklaraciji, čije je usvajanje pozdravljeno u Vijeću Evrope, a kojom PSBiH osuđuje govor mržnje i izražava spremnost na dodatni angažman, svjesna svojih međunarodnih obaveza koje proizilaze iz Preporuka VE o govoru mržnje, Konvencije o kibernetičkom kriminalu, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, te drugih važnih dokumenata.

Kao jedan od predlagača usvojene Deklaracije, Magazinović je naglasio da je jako važno da su predstavnici sedam parlamentarnih stranaka dali doprinos kreiranju dokumenta i da su, bez obzira na političku orijentaciju i poziciju naspram vlasti, zajednički spremni da se bore protiv govora mržnje.
Magazinović je pozdravio jasnu namjeru Savjeta Evrope da značajne resurse i energiju usmjeri na borbu protiv govora mržnje, te da od zemalja članica zahtijeva konkretne mjere i aktivnosti u cilju rješavanja ovog sveprisutnog problema.

U tekstu Deklaracije, koja je usvojena 24. maja ove godine na 30. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, pozivaju se svi nosioci javnih funkcija da budu svjesni svog javnog uticaja, te da se u tom smislu ustručavaju od govora mržnje i bore protiv istog.
Naglašava se važna uloga medija, te se pozivaju da, svjesni svoje javne uloge i uticaja na javnost, kontrolišu sadržaj i onemoguće zloupotrebe medijskog prostora za plasiranje govora mržnje.
Usvojenom deklaracijom posebno se skreće pažnja na zloupotrebu interneta u svrhu širenja govora mržnje, te se izražava zabrinutost zbog sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, potiče, promoviše i opravdava terorizam.

Istovremeno, pozivaju se institucije BiH na dosljedno provođenje zakona, a organi pravosuđa na maksimalan angažman u sprečavanju i sankcionisanju govora mržnje.

Usvajanje Deklaracije o osudi govora mržnje je druga aktivnost u ovom pravcu, nakon što je nedavno raspravljano o cyber kriminalu. Savjet ministara BiH će, u vezi s ovim problemom, obavijestiti PSBiH o izvršenim obavezama i poduzetim aktivnostima, te eventualno predložiti i nova zakonska rješenja ili izmjene postojećih, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.