Skoro 800 nacionalnih spomenika

Magazinović traži izmjene Krivičnog zakona: Zatvorska kazna za uništavanje i rušenje nacionalnih spomenika

Povodom Dana oslobođenja Mostara, poslanik SDP-a Saša Magazinović u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas će uputiti inicijativu za dopune Krivičnog zakona BiH, a kojim traži da se kao krivično djelo tretira “oštećenje, rušenje ili ugrožavanje nacionalnih spomenika BiH”.

On je rekao da se nada da će ovaj zakon biti usvojen i da će, pored ostaloga, spriječiti da živi fašisti napadaju mrtve partizane u Mostaru.

– Naravno, ovaj zakon se ne odnosi samo na Partizansko groblje, nego na sve nacionalne spomenike u Bosni i Hercegovini koji se nalaze u gotovo svim gradovima i ima ih skoro 800. Dok se ne počne adekvatno kažnjavati, barbarizam se ne može adekvatno spriječiti. Brojna iskustva to govore – kazao je Magazinović.