Magazinović: Spriječen je državni udar u začetku

Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a BiH gostujući u emisiji Dan uživo komentarisao je navedene teme.

“Započeli smo proces predlaganja i evidentiranja kandidata SDP-a. Promovisali smo praksu da svaki član u SDP-u bira po principu jedan član jedan glas. I to smo zadržali i po pitanju formiranja listi. Svi članovi SDP-a imaju priliku da predlože kandidate na predstojećim izborima. Svi članovi to mogu učiniti i putem web aplikacija i na redovnim sastancima. Proces će trajati mjesec dana i od zavisnosti feedbacka ustanovit ćemo kandidatske liste”, rekao je Magazinović.

Na pitanje da li će enis Bećirović biti kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Magazinović je odgovorio: “Nismo “zakucali”, ali zna se otprilike da ćemo imati kandidata iz reda bošnkjačkog naroda.”

Magazinović je kazao da je Bećirović jedan od ljudi koji imaju snažan krediblitet za takvu kandidaturu.

“Pored snažne podrške u SDP-u on ima i podršku javnosti. Dobili smo istraživanje javnog mnijenja i imamo za sve razlog osim da budemo zabrinuti. Ko god bude kandidat SDP-a ima veliku šansu da bude i izabran u Predsjedništvo BiH Ako bude Bećirović skoro sam siguran da je on novi član Predsjedništva. Ima uspješnu parlamentarnu karijeru za koju mnogi smatraju da treba, pa i ja, biti okrunjena najvišom pozicijom šefa države. Da li će prihvatiti, vidjet ćemo šta misle članovima SDP-a.”

Zlatko Lagumdžija je izjavio :”Nakon što je javno „pocijepao“ Sporazum svojom ličnom kandidaturom, alternativnoj sceni je „zabio nož u leđa“ i napravio novu konfuziju u kojoj se SDP slabo snalazi a vladajuća struktura neskriveno likuje.”

“Mislim da vladajuća struktura likuje i kada se dopisuju putem medija umjesto da rasprave jedan na jedan. Sa stavovima Bećirovića se lično slažem, ali očito nisu provodivi jer je Komšić kazao da neće odustati od kandidature. Mi ćemo to razmatrati kao fakt i spram toga se opredijeliti.”

Komentarišući “verbalni rat” Lagumdžije i Komšića, Magazinović je kazao da mu je žao što se to dešava kroz medije jer to nikome ne donosi dobri.

“Oni su bili bliski saradnici i količina emocija je ostala ista. Koliko su bili bliski sada se, da ne kažem mrze, ali nemaju međusobno poštovanje. Pozivam da se to ne radi kroz medije.”

Može li razjedinjena ljevica biti konkurent vladajućim?

“Ono što sam vidio da bi se po prvi put moglo desiti jeste da taj lijevi spektar ili građanski ima više od jednog člana Predsjedništva. Kako sada stvari stoje, a ne želim prejudicirati, SDP će imati kandidata i logično da ću glasati za SDP-ovog kandidata ne radeći protiv bilo koga drugog”, rekao je Magazinović.

Šta ako Bećirović odbije kandidaturu?

“Neće doci do raskola. Ja nisam zagovornik za te “šta bi bilo kad bi bilo”. Ovo je prirodan proces. Bećirović je odgovoran političar koji shvata svoju ulogu u vremenu. Ovo nisu jednostavni izbori ni normalno stanje. Razumije on sve. To što je napisao i ja to mislim.”

Magazinović je kazao da se stranke ne smiju dijeliti na velike i male, te da svaku stranku i pojedinca treba poštovati.

Komentarišući dokument CIK-a koji je izašao u javnost, Magazinović je kazao da je najmanje bitno ko je došao do dokumenta, a da je važno da je on izašao u javnost.

“To je jedna uznemirujuća činjenica da se jedan dokument priprema u instituciji koja bi trebala obezbijediti fer i demokratske izbore. Očigledno da su neki spremni da skroje rezultate izbora prije nego se dese. To mi nećemo dopustiti. Ovo je bio puzajući državni udar koji je spriječen u samom začetku”, smatra Magazinović.

Izvor: N1

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.