Magazinović: SDP BiH jedna od prvih potpisnika Povelje evropskih političkih stranaka za inkluzivna društva bez rasizma

Šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović je u svojstvu predsjedavajućeg bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope prisustvovao svečanoj ceremoniji potpisivanja Povelje evropskih političkih stranaka za inkluzivna društva bez rasizma i bio jedan od njenih prvih potpisnika.

Povelja, koja će biti ponuđena na potpisivanje svim političkim strankama u zemljama članicama Vijeća Evrope, za cilj ima da se stranke potpisnice kroz svoje političko djelovanje, pored ostalog, pridržavaju sljedećih načela:

– Odbrana osnovnih ljudskih prava i demokratskih principa i odbacivanje svih oblika rasizma i netolerancije, govora mržnje, poticanja na rasnu mržnju i uznemiravanja;

– Zauzimanje otvorenih, čvrstih i proaktivnih stavova protiv rasizma, ksenofobije, mržnje i netolerancije po bilo kom osnovu;

– Odbijanje prikazivanja, objavljivanja, distribucije ili odobravanja na bilo koji način, uključujući online, stavova koji zagovaraju, promoviraju ili podstiču, u bilo kojem obliku, klevetu, mržnju ili omalovažavaju osobe na osnovu rase, boje kože, nacionalnog ili etničkog porijekla, starosti, invaliditeta, jezika, vjere ili uvjerenja, spola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, društvenog porijekla i drugih ličnih karakteristika ili statusa;

– Odgovorno i pošteno bavljenje osjetljivim temama koje se odnose na takve grupe – izbjegavanje negativnog stereotipa i stigmatizacije.

Prije svečanog čina potpisivanja Saša Magzinović se susreo sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Koxom koji je izrazio zadovoljstvo da je i Bosna i Hercegovina jedna od zemalja zastupljenih na promociji ovog važnog dokumenta.

U kratkom obraćanju na ceremoniji potpisivanja Povelje Magazinović je istaknuo zadovoljstvo što ću biti jedan od prvih zastupnika koji će potpisati Povelju, te sam njeno potpisivanje nazvao testom za političke stranke.

„Kao dugogodišnji član “No hate” međunarodne parlamentarne mreže smatram da govor mržnje predstavlja ozbiljnu opasnost za koheziju demokratskog društva, zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava, te djelovanje protiv korištenja govora mržnje treba biti usmjereno na zaštitu pojedinaca i grupa, te istovremeno korištenje raspoloživih mehanizama za ozbiljno sankcioniranje odgovornih.

Ponovljam ranije istaknuti stav da trenutni zakoni u Bosni i Hercegovini mogu i trebaju biti unaprijeđeni, ali i da postojeći zakoni predstavljaju snažan alat za borbu protiv rasizma, govora mržnje, širenja etničke i vjerske netrpeljivosti, te da opravdanje za neprocesuiranje odgovornih ne postoji. Ističem odgovornost političara za stvaranje atmosfere u kojoj je govor mržnje postao svakodnevnica i smatram da potpisivanje ove Povelje Vijeća Evrope i njeno poštivanje od strane stranaka iz Bosne i Hercegovine može predstavljati vrlo važan momenat za bosanskohercegovačko društvo”, naveo je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.