Magazinović sa evropskim čelnicima i premijerima: Opcije za Balkan su ili put u EU ili u nove konflikte

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH i član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista Saša Magazinović boravi u Ljubljani gdje učestvuje na brojnim sastancima koji prate Samit Evropska unija – Zapadni Balkan.

Magazinović je danas učestvovao na radnom doručku na temu proširenja članstva EU sa Visokim komesarom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrellom na kojem su, pored ostalih, učestvovali i premijeri Španije Pedro Sanchez, Portugala Antonio Costa, Albanije Edi Rama, Kosova Albin Kurti, Alexis Tsipras, Tanja Fajon, te predsjednik Partije Evropskih Socijalista Sergei Stanishev.

Na svim sastancima Magazinović je istakao poruku da Evropska unija gubi uticaj na Balkanu i da je jedan od razloga i nedefinisana politika proširenja izazvana glasovima protivljenja unutar same EU. Govoreći o budućnosti Balkana naglasio je da za ovu regiju postoje samo dva scenarija – ili konkretan i ozbiljan proces proširenja ili novi konflikti.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Magazinović je rekao da se trenutno u Bosni i Hercegovini brane evropske vrijednosti i pozvao da se čvrsto stane u zaštitu prava običnog čovjeka da bude u centru pažnje, a ne bilo kakvih etničkih ili drugih grupa.

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je istakao važnost proširenja EU i naglasio svoju podršku, jednako kao i premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa koji smatraju da građani Zapadnog Balkana trebaju dobiti poruku nade da će proces proširenja za njih i njihove države završiti uspjehom.

Premijer Albanije Edi Rama je istakanuo da je, kada je proširenje EU u pitanju, svjestan svih izazova i u EU, ali i u regiji, ali da ni za jedne ni za druge alterantiva ne postoji.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu