Magazinović: Potrebno je urediti pravila u oblasti doniranja lijekova

Šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH u državnom parlamentu Saša Magazinović izrazio je zadovoljstvo i pozdravio stav Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u vezi sa ukidanjem PDV-a na donirane lijekove.

“Razumijem i saglasan sam sa njihovim mišljenjem da je prije same izmjene zakona potrebno urediti oblast doniranja lijekova na način da se uspostave jasna pravila u oblasti doniranja lijekova što podrazumijeva da je potrebno definisati šta se i u kojim okolnostima može donirati, ko može biti donator i kome se lijekovi mogu donirati, uz obavezan segment kontrole sigurnosti po pacijente”, kazao je Magazinović za Fenu.

Navodi da je za postavljanje ovog upita Upravi za indirektno oporezivanje bio motiviran kroz više obraćanja kako od strane pacijenata, tako i zdravstvenih radnika.

“Razumijem da je ovo proces u kome svoj doprinos treba dati veći broj institucija i pojedinaca i da je najbolje da bude koordiniran od strane Vijeća ministara. Iz tog razloga, uvažavajući argumente UIO, u narednim danima u Parlamentu BiH pokrenut ću inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara da u razumnom vremenskom roku provede aktivnosti na izmjeni zakona o PDV-u koje će rezultirati ukidanjem PDV-a na donirane lijekove. Svaka olakšica koja može učiniti lijek dostupnijim korisniku kojem je potreban je vrijedna rada”, poručio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.