Magazinović podržao Bećirovićevu inicijativu o izboru sudije u Evropskom sudu za ljudska prava: Popravit će imidž BiH

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović pozdravlja inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da, na prvoj narednoj sjednici, Predsjedništvo BiH razmatra Informaciju o izboru sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, kao i druge međunarodne obaveze BiH u oblasti ljudskih prava.

Kako je naglasio u saopćenju za javnost, osim što je sudiji iz Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava istekao mandat, prije više od dvije godine, postoji i nedopustivo dugi zastoj u imenovanju predstavnika Bosne i Hercegovine u važnim tijelima i komitetima.

Tako stoji neispunjena obaveza imenovanja u Evropskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije (ECRI), Savjetodavnom komitetu o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, kao i Evropskom komitetu za sprječavanje mučenja i neljudskog ili degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT).

“Sve te neispunjene obaveze su česta tema na sastancima sa zvaničnicima Vijeća Evrope i bez dileme utječu na imidž naše države, šaljući lošu poruku da se u slučaju Bosne i Hercegovine radi o državi koja nije u stanju ispunjavati obaveze koje proističu iz punopravnog članstva u Vijeću Evrope. Zbog svega toga, još jednom ću, kao predsjedavajući bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, proslijediti Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara obavijesti i molbe iz Vijeća Evrope da Bosna i Hercegovina ispuni svoje obaveze”, naglasio Magazinović.

Smatra da je važno znati da, kad je o Vijeću Evrope riječ, u većini slučajeva države ne biraju svoje predstavnike nego šalju veći broj kandidata između kojih tijela Vijeća Evrope biraju predstavnika države članice.

“Tako ćemo ove sedmice svi mi zastupnici, na zasjedanju u Strasbourgu, birati sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Bugarske, Litvanije i Luksemburga”, istaknuo je.

“Izražavam žaljenje što se za dnevno političke potrebe koristi ime Farisa Vehabovića, aktuelnog sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i nesporno vrhunskog pravnika, koji je u svom mandatu opravdao kandidaturu i izbor u ime Bosne i Hercegovine. Smjena izabranog sudije Evropskog suda za ljudska prava nije moguća od strane države iz koje dolazi, a u konkretnom slučaju sudiji iz Bosne i Hercegovine je mandat istekao prije više od dvije godine”, naglasio je u saopćenju za javnost predsjedavajući Delegacije PS BiH u PSVE Saša Magazinovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.