Magazinović o godišnjici ulaska BiH u Vijeće Evrope: Respektabilna smo članica, naš glas se čuje

U Parlamentu Bosne i Hercegovine danas će biti održana konferencija povodom 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH.

Pred konferenciju medijima su se obratili predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentu Vijeća Evrope Saša Magazinović i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

“Prije 75 godina osnovao je Vijeće Evrope, historijski važna institucija koju i danas prepoznajemo kao kuću ljudskih prava. Prije 22 godine ova kuća je otvorila svoja vrata i BiH. To je bio vrlo značajan trenutak za zemlju u tranziciji. U to vrijeme ljudi nisu znali šta znači naše članstvo, a danas već svi znamo da nam je time omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava gdje su brojni građani BiH dokazali svoju diskriminaciju. Evropska konvencija o ljudskim pravima je usvojena godinu dana nakon što je osnovano Vijeće Evrope, temeljni dokument o ljudskim pravima. Istanbulska konvencija je također jedan od temeljnih akata Vijeća Evrope. U našem političkom životu prisutna je Venecijanska komisija kao vrhunski pravni autoritet. O nekim institucijama Vijeća Evrope smo naučili na teži način jer smo bili predmet mogućih sankcija. Borba protiv govora mržnje, sloboda govora, okupljanja, unapređenje lokalnih vlasti bitne su teme koje tretira Vijeće Evrope”, kazao je Magazinović.

Dodao je da je današnja pozicija BiH u Vijeću Evrope takva “da smo mi respektabilna članica, zemlja čiji se glas čuje, a za šta su zaslužni svi oni koji su svoje vrijeme, lični kapacitet i energiju uložili na rad u različitim tijelima Vijeća Evrope”.

“Biti punopravni član Vijeća Evrope nije uvijek jednostavan, nekad su pred nama teške odluke. Pozivam sve nas da se stalno podsjećamo na vrijednosti koje su nas okupile u Vijeću Evrope. To je garancija da ćemo u dobrim vremenima biti progresivno društvo, a u lošim vremenima ćemo biti na pravoj strani istine”, kazao je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.