Magazinović na plenarnom zasjedanju PSVE: Borba za unapređenje ljudskih prava nikada ne prestaje

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE)…

… Saša Magazinović obratio se na plenarnom zasjedanju ovog tijela koje se održava u Strasbourgu. Magazinović je u ime Grupe Socijalista, Demokrata i Zelenih (SOC), najveće političke grupe u ovom parlamentu, govorio o izvještaju na temu “Implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava“.

U svom izlaganju je naglasio da, kada se govori o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, onda se istovremeno govori o vrijednostima oko kojih su se okupile države članice Vijeća Evrope. Ako se odustane od insistiranja na poštivanju sudskih presuda, odustalo se od tih vrijednosti, upozorio je Magazinović.

Dodao je da su presude Evropskog suda za ljudska prava kroz istoriju njegovog djelovanja dovele do značajnih socijalnih i zakonskih promjena u zemljama članicama, te da je ova institucija utočište za obespravljene i važan korektivni faktor demokratija zemalja članica Vijeća Europe.

Magazinović je pozvao poslanike iz svih država članica Vijeća Evrope da podrže izvještaj i preporuke i da ne zatvaraju oči pred činjenicom da postoje države koje duži niz godina ne provode presude ovog suda.

Na kraju izlaganja je poručio da članovi PSVE ne smiju izgubiti iz vida činjenicu da borba za očuvanje i unapređenje ljudskih prava nikada ne prestaje, a da su predstavnici delegacija svih država članica važni čuvari tih prava.  

-Počastvovan sam ukazanim povjerenjem da u ime najveće političke grupe govorim na plenarnom zasjedanju. Teško je govoriti i kritikovati druge koji ne izvršavaju presude kada dolazite iz države koja i sama ne implementira presude Evropskog suda za ljudska prava. I sam sam jedan od diskriminiranih građana Bosne i Hercegovine kome je oduzeto pravo na kandidovanje za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH. Činjenica da postoje brojne države koje ne ispunjavaju svoje obaveze prema Sudu, gdje prednjače Turska, Rumunija, Mađarska, Azerbejdžan i Rusija, nikako ne smije biti alibi za Bosnu i Hercegovinu koja 14 godina nakon presude u slučaju ‘Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine’ svojim građanima nije omogućila pravo na kandidovanje – rekao je Magazinović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.