Sastanak članova Centralne izborne komisije

Magazinović: Na izborima 2024. godine moguće testiranje novih tehnologija, ali je potreban zakon

U Sarajevu je danas održan sastanak članova Centralne izborne komisije sa predstavnicima većine parlamentarnih stranaka. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici HDZ-a, a tema razgovora je bila uvođenje novih tehnologija u izborni proces.
Saša Magazinović je kazao kako je sastanak bio dobar i da su članovi CIK-a govorili o procesu uvođenja novih tehnologija iz njihovog ugla kao nekoga ko zna više o tome nego zastupnici i da je naglašeno da će uraditi ono što im zakonodavac kaže.

“Parlament je do sada govorio isključivo o skenerima glasačkih listića u cilju utvrđivanja rezultata. Smatram da ovakvi sastanci kad bi se češće dešavali između članova CIK-a i Parlamenta bi znatno smanjila nerazumijevanja. Značaj broj problema u implementaciji Izbornog zakona bi definitivno mogao biti riješen”, kazao je Magazinović.

Kazao da su članovi CIK-a iznijeli primjene gdje je brzopletost u rješavanju smanjila povjerenje građana u nove tehnologije, a pored toga su se izborne komisije suočile sa problemima.

“Moj zaključak je da bi bilo realno ukoliko se stvori zakonska pretpostavka da se na narednim izborima dese pilot projekti u određenim općinama, a nisam stekao utisak da je dovoljno vremena da se na narednim izborima čak i sa zakonskim rješenjem desi uvođenje novih tehnologija u potpunosti“, pojasnio je Magazinović.

Pojasnio je da je prijedlog SDA o izmjenama kompilacija dosadašnjih prijedloga, uključujući i prijedlog SDP-a od prije par godina koji na kraju nije usvojen zbog jednog glasa u Domu naroda.

“U ovom zakonu, članovi CIK-a su pozdravili to što predviđa da se on implementira na izborima 2026. godine jer oni smatraju da je to kompleksan proces kojem se ne može prići olako, finansijski je potrebno oko 30 miliona eura, postoje javne nabavke, postoji edukacija i niz koraka koji se moraju kvalitetno završiti da bi se desili izbori po takvim pravilima. Realno je na ovim izborima provesti pilot-projekat u većem broju općina, ali uslov je zakon“, poručio je Magazinović.

Nakon održanog sastanka, predstavnik SNSD-a Miroslav Vujičić koji je prisustvovao sastanku je govorio o sastavu CIK-a i izrazio protivljenje izmjenama dok se ne riješi pitanje sastava CIK-a te kazao da neće podržati prijedlog SDA.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.