Magazinović: Milanoviću prijeti do tri godine zatvora

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović pozvao je pravosuđe susjedne Republike Hrvatske da procesuiraju predsjednika te zemlje je, kako je naveo, krši Kazneni zakon.

Magazinović je na svom Facebooku objavio dio Kaznenog zakona Republike Hrvatske u kojem se navodi da će se kazniti onaj “tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina, usmjereno prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla ili boje kože, na način koji je prikladan potaknuti nasilje ili mržnju protiv takve skupine ili pripadnika te skupine”.

“Ovo je test za pravosuđe Republike Hrvatske čiji predsjednik Zoran Milanović javno krši Kazneni zakon. Hajde da vidimo da li su svi građani Hrvatske jednaki pred zakonom. Ipak se radi o članici EU. Zaprijećena kazna je tri godine zatvora”, naveo je Magazinović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama ponovo ozbiljno narušava odnose Sarajeva i Zagreba. Po svemu sudeći smišljeno.

Podsjetimo, nastojeći objasniti svoje ranije izjave, Milanović je ponovio “da svaki genocid nije isti”. Dodao je kako “gospoda iz Sarajeva, a to nije službeno Sarajevo već Baščaršija, pokušavaju od svog naroda napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju žrtvama”.

Stavljajući na svoje tasove genocide u historiji svijeta, Milanović je kazao da nije negirao genocid u Srebrenici, “ali da postoje razlike u težini zločina, pa tako i u genocidima“. Smatra da nisu isto Srebrenica i Jasenovac “jer ako je genocid u Srebrenici onda se mora naći novo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.