Magazinović: Izbori će biti održani u predviđenom terminu, HDZ ne može zaustaviti njihovo održavanje

U povodu isteka roka za finansiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od strane HDZ BiH, izjavom za javnost se oglasio šef kluba poslanika SDP U Parlamentu BiH Saša Magazinović.

„Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od strane HDZ-a o kojoj odavno govorimo nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica.

Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu dana predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira da li je budžet usvojen ili nije.

Još tada smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu.

Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda. U ponedjeljak će se po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u.

Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora, kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda.

Za nas u Klubu SDP su prihvatljiva i sva druga rješenja koja će rezultirati što hitnijim transferom sredstava CIK-u i omogućavanjem normalne dinamike provođenja ovog izbornog ciklusa.
Izbori moraju i biće održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije“, naveo je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.