Magazinović i Mašić odbili prijedlog HDZ BiH o ličnim kartama

Informacija da je šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović u proceduru uputio prijedlog Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalima, što je potvrđeno portalu Radiosarajevo.ba, izazvala je dosta reakcija.

Inače, zakon je upućen u proceduru po hitnom postupku. To znači da neće biti javne rasprave o ovom prijedlogu.

HDZ-ovo insistiranje očito je posljedica odluke Vijeća Europske unije koje je krajem prošlog mjeseca usvojilo dokument „Strateški kompas za BiH“ gdje je uvrštena formulacija o „konstitutivnim narodima“, i to unatoč protivljenju četiri zemlje članice, među kojima su zemlje Beneluksa i Njemačka!

Tako su EU strukture de facto ohrabrile nastavak etno podjela među građanima BiH i brojanje krvnih zrnaca, što ovdje nikada nije donosilo dobro.

„Od ljudi koji diskriminaciju u pogledu nemogućnosti kandidovanja za Predsjedništvo BiH rješavaju tako što Srbe u FBiH primoravaju da se izjasne kao Hrvati ili Bošnjaci, te Hrvate i Bošnjake u RS primoravaju da se izjasne kao Srbi, ne čudi novi apartheidski korak naprijed“, kaže za Radiosarajevo.ba zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magaziović.

Dodao je kako je tužno da europske strukture bez riječi prihvataju atake na europske vrijednosti u BiH.

„A nerijetko ih i podržavaju u želi da za sebe obezjede novu funkciju zbog ‘uspjeha’ u BiH. Konkretan prijedlog neće proći, ali itekako pomjera granice ludila u BiH“, dodao je Magazinović.

Damir Mašić iz SDP-a je otišao i korak dalje te je HDZ-ov prijedlog usporedio sa nacističkim “rješenjima”.

“U novembru 1935. u Reichstagu je donesen Zakon o državljanstvu Reicha, gdje su se svi građani u dokumentima morali izjasniti kao Nijemci, Jevreji ili drugi, na osnovu čega su ostvarivali biračko pravo, pravo kod javnih službi i sl. Znači copy-paste”, upozorio je Mašić.

Relikti mračne prošlosti

Mašić je citirao naučni rad Stjepana Leke i Valentine Markasović “Antisemitizam u Trećem Reichu” u kojem izrijekom piše:

“Zakon o državljanstvu odredio je da državljani Reicha mogu biti samo Nijemci i građani “srodne” krvi te da shodno tome samo oni mogu posjedovati građanska i politička prava. Dana 14. studenog 1935. izdan je dodatni dekret na taj zakon kojim je Židovima (ali i Romima) strogo određeno da ne mogu biti državljani Reicha te da ne mogu prakticirati politička prava ili biti zaposleni u javnim službama. U drugom dijelu tog dekreta zakonski je bio određen pripadnik židovske “rase”. Tako je zakon propisivao da je “Židov ona osoba kojoj su najmanje troje djedova ili baka rasno bili potpuni Židovi.” Zakon je dalje navodio slučajeve kada je bio dovoljan i manji broj židovskih predaka da bi rasno bili određeni kao Židovi…”

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.