Magazinović i Delmas razgovarali o izazovima u procesu evropskih integracija

Predsjedavajućeg Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sašu Magazinovića posjetio je ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.

Magazinović i Delmas su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i izazovima u procesu evropskih integracija.

Delmas je jasno izrazio podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je za građane naše države važno da se provode reforme bazirane na evropskim vrijednostima. Sagovornici su se složili da je proces evropskih integracija snažan alat za transformaciju bosanskohercegovačkih institucija, ali i društva u cjelini.

Magazinović je izrazio nadu da će BiH, uz pomoć međunarodnih partnera, uspjeti iskoristiti trenutak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU, te da će u tome imati jaku podršku Republike Francuske.

Magazinović je izrazio žaljenje da u finišu borbe za otvaranje pregovora sa EU vidimo pojedine političare koji svoju energiju ulažu u takmičenje u izjavama ko je više za EU put, a da pri tome ne čine mnogo da prihvate zahtjeve EU ili čak predlažu rješenja suprotna od toga. Valjda je jasno, naglasio je on, da se u EU se ne ide riječima nego djelima – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ko je koliko za EU najlakše je provjeriti tako što će se u Parlamentarnoj skupštini BiH glasati o zakonima formulisanim onako kako EU od nas zahtjeva, rekao je Magazinović i dodao da što smo bliži EU sve je veći strah dijela političkih elita da će država postati funkcionalna, a pravosuđe neovisno što je za njih ogroman problem – navodi se u saopćenju.