Magazinović: Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu (Ne)dobrosusjedski odnosi u regionu.

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizuje od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije. Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim učesnicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definisane kao strane, potpisnice i sudionice.

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća.

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima.

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji uticaj – onaj iz Srbije i Hrvatske – prolazi bez tako glasne osude.

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo.

Zagrebački plenum “Quo vadis Balkan” okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.