Magazinović: Gorivo jeftinije za pola marke je bitno za svakog čovjeka u BiH

Predsjedavajući Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je saopćio da poziva na hitno sazivanje sjednice komisije za usaglašavanje konačnog teksta „Zakona o ukidanju akciza“.

Naime, danas je posljednji rok za sazivanje sjednice na kojoj treba biti odlučeno da li će akciza na gorivo biti ukinuta na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca ili kako je na prijedlog SNSD-a usvojeno u Domu naroda – na ukupni period od samo 30 dana.

– Kao član komisije za usaglašavanje teksta „Zakona o ukidanju akciza“ smatram da je jedina opcija od koje će građani imati koristi da se zakon potvrdi onako kako smo ga i predložili – da vrijedi 180 dana uz mogućnost produženja na dodatnih 90 dana. Opcija važenja zakona od 30 dana je neprihvatljiva i za mene predstavlja prevaru građana. Ovaj stav podržava većina građana sa kojom sam razgovarao uživo i koji su mi svoje stavove prenijeli putem društvenih mreža – kaže Magazinović.

U saopćenju podsjeća da je zakon kojim se ukidaju akcize usvojen u Predstavničkom domu početkom marta.

– Danas, 181 dan poslije toga, još uvijek se mučimo sa Domom naroda da bi učinili nešto dobro za građane Bosne i Hercegovine. Pitanje ukidanja akciza nema etničku, entitetsku ili bilo koju drugu pozadinu. Naprotiv, tiče se svakog čovjeka u Bosni i Hercegovini i znači gorivo jeftinije do 0,5 KM po litru i jeftinije cijene roba i usluga na čije formiranje cijene utiče cijena goriva. Odnos snaga u komisiji za usaglašavanje teksta zakona je takav da ključnu ulogu u tome da li će gorivo biti jeftinije šest mjeseci uz mogućnost produženja ili samo 30 dana ima HDZ. Ukoliko članovi komisije iz ove stranke podrže polazni prijedlog SDP-a tako će i biti usvojeno. Ukoliko se opredijele da gorivo treba biti jeftinije samo 30 dana – tako će biti usvojen – naveo je Magazinović.

Naglašava da je u trenutku kada se radi na usaglašavanju teksta počela predizborna kampanja.

– Znam da je nekim strankama vrlo nezgodno da u kampanji zaustave ovaj zakon. Ako će išta korisno građani BiH imati od ove predizborne kampanje, volio bih da to bude pritisak na političare da usvoje ukidanje akciza i omoguće jeftinije gorivo građanima – dodao je Magazinović, navedeno je u saopćenju.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.