Magazinović: EU treba prestati biti tolerantna prema „lošim momcima“

Šef kluba poslanika SDP BiH i član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) održao je sastanak sa Dietmar Kosterom, njemačkim zastupnikom u Evropskom parlamentu i izvjestiocem u sjeni za Bosnu i Hercegovinu. Tema razgovora je bila aktuelna politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini.

Magazinović je informisao Kostera o tome da je glavni uzrok blokade institucija Bosne i Hercegovine neprihvatanje civilizacijske odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida od strane Milorada Dodika nakon koje je uslijedio niz poteza koji imaju obilježje rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. To sve je dovelo do političke i sigurnosne destabilizacije države.

Magazinović je naglasio da je u pozadini destabilizacije pokušaj skretanja pažnje sa brojnih kriminalnih afera u kojima učestvuju političari ili osobe sa političkom podrškom, te da je očigledno da je jedan broj ljudi spreman državu odvesti u haos kako bi se sakrile nezakonitosti. On je naglasio da je rješenje svih problema u Bosni i Hercegovini u reformi pravosuđa koje će umjesto da radi po uputama političara, početi da ih procesuira.

Komentarišući mogućnost sankcija sa političare u Bosni i Hercegovini, Magazinović je istakao svoju podršku, te naglasio da oni koji silom upravljaju političkim procesima jedino razumiju jezik sile. Napomenuo je da je do sada često bila praksa da se prema „lošim momcima“ EU ponašala tolerantno, što je u pravilu za rezultat imalo nastavak njihovog lošeg ponašanja zbog čega sada trpimo posljedice.

Tema razgovora je bio i proces izmjena Ustava i Izbornog zakona gdje su se sagovornici složili da se ni po koju cijenu ne smije odustajati od evropskih vrijednosti niti pristajati na rješenja koja bi bila neprihvatljiva u bilo kojoj državi Evropske unije. Sagovornici su razgovarali i o migrantskoj krizi u svjetlu brutalnosti koje se dešavaju na granici sa Hrvatskom, o uticaju susjednih država na politička dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali i drugim temama prisutnim u Evropskom parlamentu, a koje se tiču naše regije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.