Magazinović: Dom naroda nema vremena za čekanje, usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović naveo je nekoliko činjenica o opasnosti da BiH završi na sivoj listi Moneyvala.

On je na društvenim mrežama najavio da će delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) boraviti u BiH od 12. do 28. februara.

Napomenuo je da ono što u tom periodu bude na snazi (zakonski i podzakonski akti) ulazi u izvještaj o BiH.

“Radna grupa za finansijske akcije (FATF), krovna svjetska organizacija čiji je član i Moneyval, postavlja svjetske standarde u oblasti sprečavanja pranja novca. Od 40 preporuka ukupno, zakonom koji je u proceduri ispunjavamo njih 20, što je značajan iskorak za BiH”, naveo je Magazinović.

Podsjetio je da će Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH i čeka na usvajanje u Domu naroda, stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH. Da bi stupio na snagu prije završetka monitoringa to znači da mora biti objavljen u Službenom listu najkasnije do 20. februara, a usvojen i dostavljen prije toga.

“O šteti po privredu i finansijski sektor ukoliko se BiH nađe na sivoj listi Moneyvala je dosta toga rečeno. Ukratko, smanjit će se ulaganja u BiH, novčane transakcije će biti limitirane i ograničene brojnim preprekama, sve će biti usporeno, usloženo, trebat će više papirologije. Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele ‘protiv’ BiH s obzirom na novonastalu situaciju”, smatra Magazinović.

Kaže da je suština da treba reagovati brzo, da Dom naroda nema vremena za čekanje, da su moguće posljedice velike.

“Pozivam Dom naroda, posebno delegate SNSD-a koji su prolongirali usvajanje zakona, da shvate ozbiljnost situacije i mogućih posljedica, te u potrebnim rokovima usvoje zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini”, objavio je Magazinović na Facebooku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.