Magazinović: Ako se u svijetu pojavi nova droga, u BiH neće biti zabranjena, evo i zašto

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, oglasio se na društvenim mrežama i upozorio  da u slučaju da se u svijetu ovih dana pojavi nova droga, u Bosni i Hercegovini neće biti zabranjena.

U svojoj objavi na društvenim mrežama pokušao je objasniti i zbog čega je to tako.

Kako sistem funkcioniše

– Ukratko – Zakon o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga počinje objašnjenjem da se zakon donosi radi sprovođenja međunarodnih konvencija i standarda, a posebno nedozvoljene proizvodnje i nedozvoljenog prometa opojnih droga.

Kako sistem funkcioniše? Međunarodna tijela dostave informaciju svim državama da se pojavila nova droga. Nakon toga Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga predloži Vijeću ministara odgovarajuću odluku. Vijeće ministara usvaja odluku kojom se dopunjava lista zabranjenih droga i to je to.

Ako u ovom lancu neko ne radi, onda droga nije zabranjena i može se prodavati bez odgovarajućih sankcija. Ko u našem slučaju ne radi? Komisija za sprječavanje zloupotrebe opojnih droga jako dugo vremena čeka imenovanje. Nema komisije – nema zabrane za nove droge. Nema zabrane – nema kazne.

Skidano s dnevnog reda

Nekoliko puta je bilo planirano da Vijeće ministara formira komisiju i svaki put iz nekog razloga je ovo pitanje skinuto sa dnevnog reda, što zbog primjedbi na odluku, što zbog odsustva ministra sigurnosti (predlagača odluke) sa sjednice.

Preventivno djelovanje mora postati dio naše kulture, posebno političkog djelovanja, što praktično znači da ova komisija hitno mora biti formirana, raditi u odnosu na pojavu novih oblika droge u sadašnjosti i ne propuštati da završi svoj dio posla u ovom lancu odgovornosti.

Ps. Ista ova komisija ima važnu ulogu u legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, ali o tome ću posebno govoriti… Tek tu ima svega – poručio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.