Lukač je formirao poseban istražni tim protiv zvaničnika SDP-a

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio je jutros na sjednici ovog doma zastupničko pitanje koje se odnosi na neregularnosti u Federalnoj upravi policije.

Akt je proslijedio i Visokom sudskim i tužilačkom vijeću BiH, Uredu disciplinskog tužioca, Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu Kantona Sarajevo i nizu drugih institucija.

“Već duže vremena od različitih osoba dobijam informacije o nezakonitom postupanju dijela policijskih službenika Uprave policije FBiH te tužilaca Tužilaštva BiH. Informacije koje su mi dostavljene potječu od velikog broja policijskih službenika te pojedinaca koji su u prošlosti obavljali različite odgovorne funkcije ili ih i trenutno obavljaju.

Svima sam savjetovao da o tim informacijama upoznaju nadležne institucije i tijela. Međutim, prema saznanjima onih koji su se odlučili na takav korak reakcije su do sada izostale ili su uslijedile, ali protiv njih kao ljudi koji su se usudili ukazati i usprotiviti nezakonitim radnjama”, naveo je Nikšić

Nikšić u ovom aktu traži hitnu reakciju, provjeru navoda te nakon toga i poduzimanje mjera. Ovo su pitanja, koja je Nikšić postavio u aktu koji je dostavio Parlamentu FBiH:

1. Da li vam je poznato da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji ili se privatno poznaju s ljudima iz Socijaldemokratske partije BiH?

2. Da li vam je poznato da ovaj istražni tim po direktnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića potpuno nezakonito dodaje brojeve telefona osoba iz SDP-a BiH, ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi s predmetima ubistava koja su počinjena još u ratnom periodu ili nekih drugih predmeta? Da li vam je poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju da provode ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja?

3. Da li vam je poznato da Dragan Lukač i Vehbija Numanović već godinama ispunjavaju uslove za penzionisanje i da su potpuno nezakonito i dalje u radnom odnosu u Upravi policije FBiH?

4. Da li vam je poznato da po nalogu ovog dvojca policijski službenici instruiraju pojedince na davanje lažnih iskaza, kako bi se temeljem tih iskaza od različitih tužilaca tražile naredbe za daljnja postupanja?

5. Da li vam je poznato da nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo sudjelovati u ovakvim radnjama, u taj postupak uključen tužilac iz Tužilaštva BiH?

6. Da li vam je poznato da se niz pojedinaca poziva na saslušanja u Federalnu upravu policije, gdje im se traži da potpisuju unaprijed napisane izjave kojim bi teretili pojedince iz SDP-a BiH?

“Ovo je samo dio saznanja i informacija koje mi je prenio veliki broj osoba koje nemaju nikakvu vezu između sebe, osim što su svi postali žrtve ovog očitog kriminala u režiji najodgovornijih pojedinaca u Federalnoj upravi policije i pojedinih tužilaca.

O zloupotrebama policijskih struktura za obračun s političkim protivnicima, pa i unutarstranačkim neistomišljenicima, govorio sam na sastancima stranačkih lidera u EK”, naveo je Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.