Lugavić: 15. maj jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle i zato iskazujemo dužan pijetet prema žrtvama koje su dale svoje živote

Nizom aktivnosti jučer je obilježen Dan odbrane Tuzle u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godina. Tog 15. maja 1992. godine legitimne policijske snage i građani Tuzle na Brčanskoj Malti suprotstavili su se tek formiranoj Vojsci RS i Vojsci SR Jugoslavije odbranivši grad.

– Ko zna šta bi bilo s građanima i građankama Tuzle da nije bilo 15. maja. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Tuzle i zato iskazujemo dužan pijetet prema žrtvama koje su dale svoje živote za našu slobodu – rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle tog 15. maja, istakao je da bi bio sretan čovjek kada bi do kraja njegovog života s druge strane stigla vijest da su konačno shvatili da je potpukovnik Mile Dubajić kriv za događaj na Brčanskoj Malti.

– Ono što ja znam, a i vrijeme pokazalo, imam informacije da i u tim redovima ima ljudi koji kažu da je Dubajić kriv. Dubajić je na sudu rekao da snosi krivicu, ali je problem u tome što niko neće da ga procesuira. Predlagao sam da se suočimo s porodicama žrtava, jer smatram kako svaka porodica mora dobiti odgovor ko je kriv za to, ali kada se počne s politiziranjem onda u tome nemate istine i pravde – kazao je Bešlagić.

Naveo je da se riječi ponavljaju svakog 15. maja i da on više neće davati izjave o 15. maju i Brčanskoj Malti dok se definitivno ne utvrdi istina u nadležnom sudu.

Tadašnji načelnik SJB Tuzla Meša Bajrić također se prisjetio 15. maja, ali i datuma 28. april kada je formirana Vojska SR Jugoslavije i 12. maj kada je formirana Vojska RS. U to vrijeme, kaže on, dvije trećine Bosne i Hercegovine je bilo pod okupacijom.

– Neka znaju i Beograd i Zagreb da je ovdje branjen multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Koliko god je važan 15. maj s aspekta odbrane grada, važna je odbrana svih građana i važno je odbranjeno naoružanje Teritorijalne odbrane koje je pokušala vojska opljačkati. Bez tog naoružanja ne bi bilo Drugog korpusa, ne bi bilo odbrane BiH. U odbrambenom mehanizmu tog 15. maja bilo je svih građana koji su branili pravo na život svih građana. U smislu kulture sjećanja moramo govoriti o činjenicama – rekao je Bajrić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti delegacije su se okupile i u spomen-parku Slana Banja gdje je također položeno cvijeće i odata počast braniteljima Tuzle i civilnim žrtvama agresije na BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.