Izjava za medije delegata SDP BiH u Domu naroda FBiH Anera Žuljevića

Lopovska politika uništava Aluminij

Dešavanja u Aluminiju posljednjih dana ukazuju da se firma nalazi u vanrednom stanju i da su ugrožena radna mjesta i budućnost firme.
Očekujemo da se Vlada FBiH kao suvlasnik konačno aktivno uključi u rješavanje problema i zaštitu Aluminija kao jednog od važnijih subjekata u ekonomskoj strukturi FBiH.

Prethodna Vlada FBiH je kao suvlasnik vrlo aktivno rješavala probleme Aluminija, dok ga je nova vlast opet svela na privatno-klijentelističku kravu muzaru.

Podsjećamo da je u vrijeme prethodne Vlada FBiH Aluminij učinila istinskim javnim dobrom i javnim resursom, te aktivno radila na svim pa i na problemima prijeratnih radnika.

Danas oni koji bi trebali da se bave poslovnim rezultatima firme postali su istražitelji, očigledno u namjeri da skrenu pozornost sa vlastitih pogubnih rezultata zbog kojih su već odavno trebali biti smijenjeni.

Radnici su postali žrtve političkih igara u kojima je očigledno jasno da već duže vrijeme menadžment firme sa katastrofalnim rezultatima ima potpuno neopravdanu podršku HDZ-a, dok firma srlja u propast.

Postavlja se pitanje šta je cijena takve podrške i da li to prije svega treba biti predmet istražnih radnji, zajedno sa katastrofalno niskom cijenom premije i primanjima članova familije bez ikakve konkursne procedure?

Želimo vjerovati kako je izlaz iz ove situacije pošteni menadžment sa jasnom vizijom, te očekujemo od Premijera Vlade FBiH da se nakon povratka sa de luxe ljetovanja u Turskoj uključi u rješavanje ovog de lux federalnog problema koji je očigledno rezultat potpuno pogubne politike HDZ i zatvaranja očiju pred time od strane SDA.

Danas je više nego jasno da su se bajke gospodina Čovića o spašenom Aluminiju raspršile ko balon od sapunice, ali to nikome ne daje za pravo da na tim činjenicama skuplja jeftine političke poene.

Vrijeme je da istražne institucije odrade svoj posao, a da svi ostali u skladu sa svojom pozicijom i odgovornošću učine sve da se Aluminij stabilizira u interesu prije svega radnika, a kasnije i vlasnika.

Ovako više jednostavno ne ide. Aluminiju su izvadili dušu, a radnicima živce. Krajnje je vrijeme da Vlada interveniše prije nego situacija eskalira.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.