Lokmić: U aprilu povećanje boračkih naknada

Iako su troškovi života enormno porasli, mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u posljednjih pet godina tek simbolično su uvećana.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić saglasan je s konstatacijom da primanja boračkih populacija stagniraju, ali najavljuje promjene u načinu njihovog obračuna.

Rast inflacije

– Za početak ćemo ići s nekim minimalnim povećanjima, a dugoročno nastojati što kvalitetnije riješiti taj problem. Prema posljednjim podacima, u aprilu će za oko 3,3 posto biti povećane sve naknade koje isplaćuje ovo ministarstvo – kaže Lokmić.

Nakon izmjena seta boračkih zakona, prije dvije godine, u obračun je uveden tzv. švicarski model, po kojem se boračke naknade usklađuju s rastom potrošačkih cijena, ali i skromnim BDP-om, pa godišnja uvećanja više liče na sadaku nego na stvarni rast.

– Taj famozni “švicarski model“ sam zatekao, a borci su ga bili prihvatili. Tada je zvučalo i bilo povoljno, ali niko nije mogao pretpostaviti takav rast inflacije, pa su, nakon nekoliko mjeseci mog mandata, tražili da se to ukine. Zamolio sam za strpljenje, oni su me poslušali i formirana je komisija koja već radi na izmjenama zakona. Idemo prema ukidanju te švicarske formule i usklađivanju prema članu 79. Zakona o PIO, kao što se i kod njih to usklađuje – ističe Lokmić.

Nije dovoljno

Niz stavki u ovogodišnjem budžetu uvećan je u odnosu na prethodni, ali Lokmić je svjestan da nivo dostignutih prava nije dovoljan, posebno nakon rasta svih troškova života.

– Ova vlada i Ministarstvo će raditi sve da se stanje popravi. Obišao sam skoro sve kantone i upoznao se s različitim sudbinama, ali, nažalost, mi smo ograničeni sredstvima. Protesti su legitimna stvar, ali moj je stav da nema potrebe za tim, jer borci u meni i premijeru Nikšiću imaju sagovornike i prijatelje, obojica smo bili borci – ističe ministar Lokmić.

Borački dodatak

Jedan broj udruženja traži uvođenje boračkog dodatka za sve bivše branitelje u iznosu od 10 KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje.

– I da je sve spremno, s nekom cifrom od 5 KM po mjesecu, bilo bi potrebno 16,5 miliona mjesečno, odnosno 195 miliona godišnje.

To je skoro 60 posto ovog budžeta i trenutno nema mogućnosti da se to ispoštuje, ali ne bježimo od razgovora. S druge strane, svjesni smo da je izborna godina, da su i pojedina udruženja pod pritiskom politike – kaže Lokmić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.