DAMIR MAŠIĆ ZA VIJESTI.BA

Ljudska nesreća ne poznaje granice/taoci smo rascjepkanog sistema

Izvještaji sa procjenama štete na školskim objektima bit će zatraženi i od kantonalnih ministarstava obrazovanja Posavskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, čiji predstavnici nisu prisustvovali sastanku

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić u intervjuu za Vijesti.ba govori, između ostalog, o stanju odgojno – obrazovnih objekata u FBiH nakon poplava, koordinaciji svih nivoa vlasti u prirodnoj katastrofi, djelovanju Vlade FBiH, te pozitivnoj ocjeni Ureda za reviziju.

VIJESTI.BA: Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH razmatrala je stanje odgojno-obrazovnih objekata u FBiH nakon poplava. Koji su zaključci sastanka i šta su prioritetni planovi djelovanja?

MAŠIĆ: Prema izvještajima kantonalnih ministara obrazovanja iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona od posljedica poplava i pokrenutih klizišta na području ova tri kantona oštećen je 51 odgojno-obrazovni objekt dok je 5 potpuno uništeno. Zaključeno je da kantonalna ministarstva u saradnji sa kantonalnim i općinskim komisijama za procjenu štete, štabovima civilne zaštite te drugim nadležnim institucijama, u što kraćem roku izvrše konačne procjene nastalih šteta na školskim objektima kako bi se mogle poduzeti sve neophodne aktivnosti na njihovoj sanaciji i osposobljenju. 

Ti podaci su nam neophodni i zbog potencijalnih donatora, ali i radi utvrđivanja prioriteta u raspodjeli postojećih sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, namjenjenih za poboljšanje uslova rada odgojno-obrazovnih ustanova u Federaciji BiH, a koja će biti usmjerena isključivo prema ugroženim područjima u ovih pet kantona.

Izvještaji sa procjenama štete na školskim objektima bit će zatraženi i od kantonalnih ministarstava obrazovanja Posavskog, Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, čiji predstavnici nisu prisustvovali sastanku.

Također, Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH podržala je i moju inicijativu da se od javnih visokoškolskih ustanova zatraži mogućnost za produženje ispitnih i upisnih rokova za studente koji dolaze iz poplavljenih i ugroženih područja u Federaciji BiH.

VIJESTI.BA: Naša zemlja se već sedmicama bori sa poplavama i njihovim posljedicama. Prema Vašem, kako su vlasti na svim nivoima odgovorile ovoj situaciji? Jesu li građani prepušteni sami sebi, kako to pojedinci tvrde?

MAŠIĆ: Svako ima pravo na svoje mišljenje o svemu, pa i o ovome. Međutim, građani sigurno nisu prepušteni sami sebi, što opet ne znači da u pojedinim sredinama nije bilo problema. Podsjetit ću vas da je Vlada Federacije BiH prva proglasila stanje prirodne nesreće. Čak dva dana prije nego Vlada RS-a. Od tada smo imali desetak sjednica. Federalni štab civilne zaštite je skoro svakodnevno zasjedao i donio na desetine naredbi, zaključaka i instrukcija vezano za stanje na terenu.

Različiti nivoi su različito pratili ovu dinamiku i aktivnosti. Nažalost, svi smo mi taoci sistema koji je rascjepkan i  u potpunosti decentraliziran kada su u pitanju nadležnosti. To su stvari koje se moraju mijenjati i unaprjeđivati. Ljudska nesreća je jedna i zajednička. Ona ne poznaje granice. Ni kantonalne, ni entitetske.

Nakon svega nadam se da će kod pojedinaca konačno preovladati razum i da će se ozbiljno pristupiti strukturalnim promjenama u našoj zemlji.

VIJESTI.BA: Osporavane su i aktivnosti Federalne vlade tokom prirodne katastrofe, prvenstveno zbog robnih rezervi, a bilo je i optužbi da nije postupila prema zakonskim propisima u vezi s djelovanje u stanju prirodne katastrofe. Kako odgovarate na ove navode?

MAŠIĆ: Premijer, ministar finansija i načelnih štaba Civilne zaštite su nebrojeno puta dali odgovore na te, kako kažete, navode. Federalne robne rezerve su na raspolaganju Civilnoj zaštiti kao i sva neophodna materijalno-tehnička sredstva za sve njihove aktivnosti. Načelnik Solak je i sam to više puta javno isticao.

VIJESTI.BA: Zaduženi ste za uspostavu Call centra za pružanje svih informacija u vezi pomoći za nastradale. Ide li sve prema planu?

MAŠIĆ: Call centar pri Ministarstvu obrazovanja i nauke uspostavljen je prije tačno dvije sedmice. Tada smo uveli dežurstva i u sjedištu Ministarstva u Mostaru i u uredu u Sarajevu, kao i mobilni telefon koji je 24h bio u funkciji.

Samo smo u prvih nekoliko dana imali u prosjeku oko 100 poziva dnevno. Građani i pravna lica u tom trenutku opravdano nisu znali kome da se obrate, ko su nadležne institucije i osobe na različitim nivoima i koji su njihovi kontakti. Kako doći do ljudi u Operativno Komunikacionom Centru (OKC) pri ministarstvu sigurnosti BiH, kome se obratiti za pomoć…Samo su neka od pitanja.

Sam broj poziva kao i pitanja koja su postavljana, informacije koje su tražene i koje su građani i pravna lica dobili je zaista pokazalo da je u tom trenutku bilo i više nego opravdano. 

Mislim da smo prilično uspješno odgovorili tom zadatku.

VIJESTI.BA: Vodite Ministarstvo obrazovanja i nauke koje je drugi put zaredom dobilo pozitivnu ocjenu Ureda za reviziju. Šta je ključ uspijeha?

MAŠIĆ: Ključ uspjeha je u transparentnosti, otvorenosti, odgovornosti i radu. Još kada se to od strane bilo koga prepozna, a posebno od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, pa još drugu godinu za redom, neću biti skroman i ne reći kako nam je posebno drago. Od kako sam došao na čelo ministarstva mi smo zajedno, dakle svi uposlenici, učinili sve da poboljšamo i unaprijedimo poslovanje i rezultate koje postižemo. Ovom prilikom bih se zahvalio svim uposlenicima bez kojih ovaj rezultat ne bi bio moguć.

Mi se istinski trudimo čuti glas javnosti i svih onih koji nam upućuju sugestije, kritike i pohvale. Uvijek postoji mogućnost i prostor za dodatna poboljšanja i mi ćemo i dalje raditi na tome. Nadam se da ove godine Federalno ministartstvo obrazovanja i nauke neće biti jedino sa pozitivnim revizorskim finansijskim mišljenjem.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.