Zukan Helez za N1

Ljudi iz HDZ BiH su od mene tražili da izdam SDP

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas održava telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH. Dok brojni od njih analiziraju do čega bi ovo moglo dovesti, tvrdeći da slijedi ispunjavanje želja lideru HDZ-a Draganu Čoviću, i SDP-ov zastupnik Zukan Helez je ponudio svoju analizu pozadine. “Dodiku i Čoviću je rečeno – povucite se pa ćete dobiti ono što ste tražili”, mišljenje je sagovornika N1.

“Ovo je sudbonosno pitanje za Bosnu i Hercegovinu. Dolaze informacije da ono što čujemo nije dobro za BiH. Mislim da Schmidt nije toliko neozbiljan da bi tako krupnu stvar uradio protiv ove države”, govori Zukan Helez o špekulacijama koje stoje iza Schmidtovih konsultacija sa liderima stranaka.

Helez je podijelio ideju, koja mu se, kako je rekao, danima vrti u glavi.

“Razmišljao sam zašto Dragan Čović nije kandidat za člana Predsjedništva BiH. To može da bude kompromis za ovo što se sad priprema. Isto je i za Milorada Dodika. To se moglo odraditi da se im se kaže – vi se povucite, a mi ćemo napraviti izmjene izbornog zakona, pa ćete dobiti što ste tražili”, analizira Helez.

Sada se očito, tvrdi Helez, stvari vrte oko nečega krupnog.

U razgovoru za N1 Helez se, pored na najaktuelnije teme, osvrnuo i na one nešto manje friške, ali ipak iznoseći, kako kaže, ekskluzivne informacije.

Naime, Helez je prošlog mjeseca pravosnažno osuđen na devet mjeseci uslovne kazne zbog lažnog iskaza.

“Od podizanja optužnice počinje paralelni pritisak na mene od strane HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske da dignem ruku za izmjene Ustava BiH. Dolazili su emisari, nudili mi stan u Zagrebu ili negdje drugo”, rekao je još tada Helez dodajući da je takve ponude odbio.

Danas je približio o čemu se radilo, tvrdeći da je otkrio i učešće stranačkih kolega u cjelokupnoj akciji protiv njega.

“Krivična prijava je podnesena jer su se dva čovjeka na parkingu posvađala. Jedan je prkršajno odgovarao. Ja sam svjedočio za čovjeka, i svjedok tužilaštva je bio na mojoj strani. Nisam niti uradio nešto, niti slagao. Onda su krenuli dolaziti emisari, prvi iz Tomislavgrada. Iz obavještajne službe Hrvatske došao je u jedan kafić u Bugojno. Nudili su mi da će sve završiti, da će me osloboditi preko Kantonalnog suda u Travniku, a da ja zauzvrat glasam za ustavne promjene”, priča SDP-ov zastupnik.

Njima je, pojašnjava, trebao samo jedan čovjek.

“Kad sam pitao zašto su baš mene odabrali i zašto mi sve ovo rade – rekli su da sam jedini od svih zastupnika za kojeg smatraju da bi mogao da ne poslušam centralu stranke. Odbio sam i onda su me prvostepeno dali u zatvor”, napominje.

Mišljenja je da je cjelokupnu akciju organizovao HDZ.

“Rekao sam da ja ne bih izdao Bosnu i Hercegovinu, pa makar mi i djecu zarobili”, dodao je.

Vrbovanje, ipak, nikome nije prijavio.

Strašan pritisak je istovremeno, dodaje on, vršen i na Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.