Zukan Helez

Ljubuški, Posušje i Grude i dalje blokiraju reviziju

Provođenje Zakona o reviziji u svim dijelovima Federacije BiH odvija se nesmetano

Slika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez izjavio je da očekuje da će prestati administrativne zapreke provođenja revizije u općinama Grude, Ljubuški i Posušje, te pozvao odgovorne općinske i kantonalne organe da prestanu s blokadom provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Njima dopuštam da oni formiraju revizorske timove, koga god oni stave ja ću potpisati ukoliko ispunjavaju zakonske uslove. Kao članovi tima moraju biti dva Hrvata i dva Bošnjaka, odnosno dva pravnika, od kojih po jedan Hrvat i Bošnjak – kazao je Helez na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Provođenje Zakona o reviziji u svim dijelovima Federacije BiH odvija se nesmetano, osim u općinama Ljubuški, Posušje, Grude, Orašje i dijelom u Širokom Brijegu.

Službe za boračko-invalidsku zaštitu odbijaju da dostave predmete ličnih invalidnina u sjedište Ministarstva, odakle se kompletirani predmeti upućuju na Institut za medicinsko vještačenje.

Upravo je u područjima iz kojih Federalnom ministarstvu za pitanja boraca nadležni odbijaju dostaviti predmete na reviziju, konstatovan najveći broj povećanja korisnika lične invalidnine, pa se u periodu od 2004. do 2009. broj korisnika uvećao za 296 posto u Zapadnohercegovačkom, odnosno 50 posto u Posavskom kantonu.

Helez je naveo podatak da Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica, Zvornik i Žepa imaju 1.200 invalida, a Ljubuški sam 1.400. U najvećem broju općina Federacije BiH revizija ličnih invalidnina je u završnoj fazi, osim u navedenim općinama.

– Najveći procenat neurađene revizije je u Posavskom kantonu (55 posto), Zapadnohercegovački (36 posto), s tim da ovdje imamo predmete gdje smo završili reviziju, a oni neće da nam dostave da pošaljemo na Institut, pa kad to dodamo onda 70 posto nije završeno u tom kantonu, zatim u Livanjskom kantonu 45 posto nije urađeno, a u USK-u i ZDK-u 11 posto, te u BPK devet posto – dodao je Helez.

U proteklom periodu resorno ministarstvo je poduzimalo različite mjere za deblokiranje revizije, upućujući nadležnima urgencije za dostavu spisa predmeta korisnika, prekršajne, te krivične prijave protiv odgovornih.

– Međutim, opstruiranje revizije je nastavljeno – istakao je Helez.  

Poziv i pismo upozorenja koje su premijer, federalni ministar finansija i resorni ministar Helez uputili navedenim općinama bio je još jedan od pokušaja otklanjanja administrativnih i drugih prepreka u provođenju Zakona o reviziji, ali bezuspješno.

– S obzirom na to da niti jedna od poduzetih mjera nije rezultirala deblokiranjem revizije, resorno ministarstvo je bilo primorano izdati nalog za privremenu obustavu isplate invalidnina u navedenim općinama za novembar i decembar 2013. godine – podsjetio je Helez.

Općine Orašje i Široki Brijeg su u međuvremenu, nakon izdavanja naloga resornog ministarstva, omogućile uvid u spise predmeta i pristup revizorskim timovima, čime je odblokirana i isplata invalidnina u tim općinama. U spise predmeta korisnika iz Gruda, Ljubuškog i Posušja i dalje je onemogućen uvid.

– S obzirom na to da je primarni cilj revizije izvođenje iz prava lažnih korisnika invalidnina, razloga za negodovanje ili strah nema niko ko je na zakonit način stekao pravo na novčanu naknadu. Upravo zbog toga, ratni vojni invalidi iz općina Grude, Posušje i Ljubuški koji dijele takvo mišljenje pojedinačno donose predmete u Ministarstvo, te traže da im se izvrši revizija i nastavi isplata – dodao je Helez.

Federalni zakoni se, po njegovim riječima, bez izuzetka moraju provoditi na cijeloj teritoriji Federacije BiH i ne može se pregovarati da li neko hoće ili neće provoditi federalni propis, uzimajući u obzir i činjenicu da je provođenje Zakona o reviziji dio aranžmana s MMF-om.

Od dolaska Heleza na mjesto federalnog ministra za pitanja boraca spriječeno je uvođenje u pravo 10.000 “novih” korisnika.

Prije započinjanja procesa revizije, 31. decembra 2009. godine, bilo je ukupno 55.747 korisnika lične invalidnine, a do 31. decembra 2013. broj tih korisnika je smanjen na 51.004. Osim toga, od početka provođenja procesa revizije, po različitim osnovama ostvarene su uštede oko 50 miliona KM.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.