Klub zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH

Liječenje neplodnosti čeka 4.000 parova, Parlament FBiH sutra donosi odluku

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na današnjem je sastanku još jednom je pozvao zastupnike ostalih parlamentarnih stranaka da sutra, na 16. sjednici Zastupničkog doma glasaju za donošenje Zakona o liječenju nepolodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Socijaldemokrati su pozvali da glasom za ovaj zakon potvrde svoje opredjeljenje za novi život, te da hiljadama parova omoguće njihovo pravo na potomstvo i porodicu.

Zakon je trebao biti donesen mnogo ranije, ali, zahvaljujući opstrukcijama SDA-HDZ više od 4.000 parova u FBiH i dalje treba liječenje, a nema adekvatnu državnu pomoć. Jedan tretman biomedicinski potpomognute oplodnje košta između 4.000 i 8.000 KM. Za većinu naših građana ovaj novac je nedostižan, a oni kojima je to dostupno uglavnom djecu dobivaju zahvaljujući kreditima. Bitno je istaći i da prvi pokušaj uglavnom bude neuspješan, odnosno da je za uspješan postupak potrebno više pokušaja.

Upravo bi ovaj Zakon omogućio da zavodi javnog zdravstva svim parovima mogu finansirati tretmane biomedicinski potpomognute oplodnje i tako im omoguće da, napokon, dobiju svoje potomstvo. Poručeno je da bi vladajuća većina u FBiH trebala prepoznati važnost ovog Zakona i glasati za njegovo usvajanje, umjesto što se skrivaju iza apsurdnih obrazloženja i izgovora njegovog odbijanja.

SDP BiH je prije nekoliko dana organizovao i javnu raspravu kako bi građanima, parlamentarcima i svim zainteresovanim još jednom prezentovali Zakon i pojasnili njegovu važnost. Raspravi je prisustvovao veliki broj stručnjaka, parlamentaraca, aktivista, ali i građana kojima je ovo liječenje prijeko potrebno. Na sutrašnjoj sjednici će se konačno znati da li će ova vlast podržati liječenje neplodnosti.