Sastanak sa Valentinom Inzkom

Lideri SDP BiH, DF-a i GS-a: Izbori u Mostaru i Stocu moraju biti održani

Predsjednici SDP BiH, DF-a, i Građanskog saveza razgovarali su danas u zgradi OHR-a sa visokim predstavnikom u BiH, Valentinom Inzkom, a u fokusu razgovora bilo je rješavanje pitanja izbora u Mostaru.

Predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić, naglasio je kako su željeli da čuju razmišljanja OHR-a o situaciji u Mostaru.

“Postaje pomalo degutantno da se navikavamo na to stanje i kako izgleda, kad su u pitanju aktuelne vlasti, oni bi najrađe da to uspostave kao princip, pa da ni 2018. godine nemamo ni opštih izbora, jer su bili već jednom izbori u BiH, Bože moj, što bi se ponovo biralo”, kazao je Nikšić prenosi TV1.

Stolac i Mostar su dva različita problema, naglasio je Nikšić.

“Ni u Stocu se ne omogućava da se održe izbori iako ne vidim nikakvog razloga zašto CIK ne radi svoj posao i opstruira izborni proces u Stocu. ”

“Mostar je nešto drugo, jer u ovom trenutku i da imamo ne znam kakav dogovor oko Statuta ne postoji Gradsko vijeće koje može riješiti pitanje Statuta Grada Mostara. Problem smo izložili i očekujem da se izjasne i oni koji jesu tu u nadležnosti. Dobili smo uvjeravanja kako OHR prati situaciju i oni razgovaraju sa predstavnicima ambasada da vide šta je, svakako, i oni očekuju da je, prije svega, rješenje na domaćim vlastima, ali budemo li čekali domaće pogotovo aktuelne vlasti, bojim se da, ne da nećemo imati više izbora u Mostaru, već su upitni izbori uopšte u BiH, jer su jednom već bili izbori ovdje. ”

I predsjednik DF-a, Željko Komšić, kaže kako su saglasni da mora postojati neka domaća inicijativa da se priča o Mostaru ponovo pokrene.

“Naravno, računa se tu najširi krug Mostaraca, jer ovo stanje je dole više, ja ne znam kako bih ga nazvao apsurdno, besmisleno,” poručio je Komšić nakon sastanka.

Očigledno je da i SDA i HDZ-u ovo što se dešava u Mostaru odgovara, odnosno da je Mostar jedna vrsta kusura u odnosima SDA i HDZ-a za rješavanje nekih drugih pitanja. Jer Čović nudi Izetbegoviću podjelu Mostara, što Izetbegović hoće, ali mu traži posebnu izbornu jedinicu, dodaje Komšić.

Komšić kaže kako ljevica u tome ne želi učestvovati, nego žele jedno normalno rješenje za Mostar, zbog čega se ljevica i odlučila za pokretanje ove inicijative, u kojoj će tražiti podršku na svim stranama, kako bi se izbori u Mostaru održali.

“Ja čisto sumnjam da se to može provesti kroz naše institucije i po mom nekom mišljenju, to će se morati, ako se želi izvršiti intervencija u međunarodnoj zajednici,” stava je Komšić.

Ne može se živjeti u situaciji u kojoj jedan grad nema izbore osam godina, a sada dolazimo u situaciju da se pokušava isto napraviti i u Stocu, stava je Komšić.

“Šta će biti, kako će biti, vidjet ćemo, mi imamo i konkretne prijedloge, da li će to naići na odobrenje ne samo domaće javnosti, već međunarodnoj zajednici, koja ima moć da tu neke stvari pokrene vidjet ćemo, ali bitno je da krenemo sa mrtve tačke.”

Predsjednik Građanskom saveza, Reuf Bajrović, smatra da su rješenja za oba grada jednostavna.

“Održavanje izbora u Mostaru je apsolutno neophodno, Mostar ima pravo na izbore, kao i sve ostale opštine u BiH. U Mostaru i Stocu su rješenja ista, dakle izbori u skladu sa važećim zakonima BiH i izbori odmah, ne treba čekati 2018. ili bilo šta drugo,” istakao je Bajrović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.