Legendarni Semir Drljević Lovac podržao kandidaturu Denisa Bećirovića

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio je na svom Facebook nalogu da će njegovu kandidaturu za ovu funkciju podržati i predsjednik Prve mostarske partije (PMP) i dobitnik “Zlatnog ljiljana”, navjvišeg ratnog priznanja ARBiH, Semir Drljević Lovac.

“Heroj odbrane Mostara, zlatni ljiljan Armije Republike Bosne i Hercegovine i predsjednik Prve mostarske partije (PMP) Semir Drljević Lovac odlučio je pružiti podršku Denisu Bećiroviću kandidatu ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH, a to zvanično učiniti u narednim danima”, stoji u objavi na Facebook nalogu Bećirovića.

“Drljevića, ratnog komandanta odbrane Mostara, stanovnici tog grada poznaju po ratnim zaslugama, a šira bh. javnost možda ponajbolje po snimku iz Pariza 9. maja 1995. godine. Cijeli antifašistički svijet u Parizu je tada aplaudirao Bosni i Hercegovini. Tog je dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

Čovjek koji je nosio zastavu tokom defilea bio je upravo Semir Drljević Lovac. Bila je to legalna zastava međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine pod kojom je odbranjena Bosna i Hercegovina. Armiji Republike Bosne i Hercegovine je i ovim događajem u Parizu priznato članstvo u svjetskoj antifašističkoj porodici.

Semir Drljević Lovac rođen je 1963. u Mostaru. Odlikovan je najvišim priznanjem u Armiji Republike Bosne i Hercegovine – Zlatni ljiljan dobio je 1994. kao pripadnik 41. slavne motorizovane Viteške brigade”, napisao je Denis Bećirović.