Legalna i demokratska odluka Parlamenta BiH o Danu državnosti i ZAVNOBiH-u mora se poštovati i provoditi

Socijaldemokratska partija BiH smatra da negativne reakcije pojedinih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, u vezi sa usvajanjem prijedloga dr. Denisa Bećirovića, kojim se definitivno priznaje 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ustanovljava nagrada ZAVNOBiH-a na državnom nivou, trebaju hitno prestati.

Pojedini političari bi, napokon, morali naučiti da se o odlukama najvišeg zakonodavnog organa BiH raspravlja prije faze odlučivanja i glasanja, prema propisanim procedurama Ustava BiH i Poslovnika Predstavničkog doma PS BiH. Državni parlament je obavio glasanje o ZAVNOBiH-u i rezultat tog glasanja ostat će trajno zapisan u bh. političkom životu. To što nekolicina poslanika SNSD-a nije, svojom voljom, participirala u glasanju o prijedlogu dr. Bećirovića ni na koji način ne može dovesti u pitanje rezultat i vrijednost tog glasanja za nastavak afirmacije državnosti BiH.

SDP BiH javno poziva SNSD da prestane provoditi “političke istrage” o razlozima i motivima glasanja za vrijednosti i principe ZAVNOBiH-a, već da se fokusira na implementaciju i afirmaciju odluke o nagradi ZAVNOBiH-a. Naime, u jučerašnjoj izjavi predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac je zbog ovog glasanja pozvao predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu da zatraži smjenu Mladena Bosića sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

“Opstanak Mladena Bosića na poziciji zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH predstavlja stalnu opasnost po Republiku Srpsku i interese srpskog naroda”, izjavio je Košarac u izjavi za Srnu.

Pojašnjavajući ovakav stav, Košarac je neutemeljeno ukazao na činjenicu da je “Bosić na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma nanio ogromnu štetu interesima RS, jer je omogućio drugi krug glasanja o inicijativi Denisa Bećirovića, kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o nagradi ZAVNOBiH-a”.

SDP BiH smatra da rezultat legalnog i demokratskog glasanja na 39. sjednici Predstavničkog doma PS BiH predstavlja afirmaciju zavnobihovskih, antifašističkih i demokratskih vrijednosti i u postdejtonskoj državi BiH. Glasanjem izabranih predstavnika građana definitivno je potvrđeno da nema nikakve dileme da je je 25. novembar legalni Dan državnosti BiH i da u narednom periodu trebamo svi zajedno osmišljeno afirmirati ovaj praznik.

Jedan od načina afirmacije je i ustanovljenje nagrade ZAVNOBiH-a na državnom nivou. Poslije ovakvog ishoda glasanja svaki pokušaj SNSD-a da apelacijom ili drugim metodama ospori ZAVNOBiH i Dan državnosti Bosne i Hercegovine predstavlja u još većoj mjeri običnu političku besmislicu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.