Odgovor onima koji negiraju Dan nezavisnosti

Lazović: Da nije 1. marta, političari iz RS-a bi bili ništa!

Bosna i Hercegovina će za tri dana proslaviti 25 godina svoje nezavisnosti, a uprkos tome što je 1. marta 1992. godine većina građana BiH glasala za izalazak BiH iz tadašnje Jugoslavije, ovaj datum se u manjem bh. entitetu ne doživljava praznikom.

Ratni predsjednik Skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a, Miro Lazović, kazao je za Avaz.ba da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH te da je to rođendan naše države.

– Taj dan su se građani BiH izjasnili da žele da žive u suverenoj, nezvisnoj i cjelovitoj BiH, državi gdje su svi građani ravnopravni. Međutim, nažalost današnja BiH nije ona iz referendumskog pitanja. BiH je jedina država koju praznični datumi dijele, država koja je razapeta između Brisela i dejtonskih okova. U tom kontekstu, morat će doći do određenih ustavnih i teritorijalnih promjena, ukoliko se želi praviti stabilna država – kaže Lazović.

Međutim, kako kaže, ocjene koje dolaze iz manjeg entiteta vezane za ovaj datum su apsolutno neprihvatljive.

– Niti je taj datum bio okidač za rat, kako to kaže Mladen Ivanić, niti je taj datum bio protiv sprskog naroda. Taj datum je okidač za nezavisnost BiH i funkciju koju on danas obavlja Na taj datum su na referendum izašli građani BiH, a uvjeren sam i dobar procenat srpskog naroda. Sve ovo što rade političari iz RS, ne samo povodom 1. marta, već i povodom zahtjeva za reviziju presude, govori da su oni licemjerni i da ne vide da su svojom politikom doveli do toga da je kriza u BiH danas najveća. Mladen Ivanić i ostali političari iz RS koji negiraju ovaj datum, danas ne bi bili ništa u BiH, jer upravo zahvaljujući ovom referendumu i međunarodnom priznanju, BiH je postala suverena država u kojoj onu obavljaju značajne funkcije. Zato je za svaku osudu da oni negiraju ovaj praznik, a istovremeno zahvaljujući tom datumu primaju plaću – kazao je Lazović.

On dalje navodi kako će se, bez obzira na emotivnu vezanost za ovaj datum, jer je bio neposredni učesnik realizacije referenduma, uskoro morati dogovoriti o zakonu o praznicima na državnom nivou.

– Ipak, pozivam da se sjedne za sto i da se pokuša naći jedinstveno riješenje o praznicima koji će se slaviti na cijelom teritoriju BiH i koji bi integrisao bh. društvo, razvijao patriotizam, osjećaj pripadnosti BiH – naveo je Lazović.

On je kao prijedlog jednog od takvih datuma naveo 22. maj, datum kada je BiH primljena u Ujedinjene nacije.

– To je vrlo važan datum i koliko znam nije nikome sporan – istakao je Lazović.

(avaz.ba)