Lana Prlić uputila inicijativu za uspostavljanje informacionog sistema “e-beba”

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputila je inicijativu za uspostavljanje informacionog sistema “e-beba”, koji bi omogućio elektronski upis novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih, te prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja novorođenčeta još u porodilištu.

„Ovaj način prijave bi uveliko smanjio papirologiju, posjetu više institucija i izbjeglo bi se čekanje satima. Ova prijava bi bila brza, jednostavna i besplatna, te bi sve informacije o statusu prijave novorođenčeta roditeljima pristizalo outem SMSa ili emaila, a potrebni dokumenti poštom na kućnu adresu.

Sličan sistem prijave postoji i funkcionira i u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj. Više od 90% roditelja u susjednim državama se odlučuje za ovaj vid prijave svog djeteta. Naravno ova opcija prijave ne ukida i “tradicionalnu” prijavu“, objašnjava svoju inicijativu Prlić.