Lana Prlić uputila inicijativu za uspostavljanje informacionog sistema “e-beba”

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputila je inicijativu za uspostavljanje informacionog sistema “e-beba”, koji bi omogućio elektronski upis novorođenčeta u matičnu knjigu rođenih, te prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja novorođenčeta još u porodilištu.

„Ovaj način prijave bi uveliko smanjio papirologiju, posjetu više institucija i izbjeglo bi se čekanje satima. Ova prijava bi bila brza, jednostavna i besplatna, te bi sve informacije o statusu prijave novorođenčeta roditeljima pristizalo outem SMSa ili emaila, a potrebni dokumenti poštom na kućnu adresu.

Sličan sistem prijave postoji i funkcionira i u susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj. Više od 90% roditelja u susjednim državama se odlučuje za ovaj vid prijave svog djeteta. Naravno ova opcija prijave ne ukida i “tradicionalnu” prijavu“, objašnjava svoju inicijativu Prlić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu