Lakić: Sve veći interes za solarne elektrane za sopstvene potrebe

Poduzetnici su glavni pokretač svakog društva i zbog toga su sastanci s njima ne samo naša obaveza već i zadovoljstvo, jer nakon svakog razgovora dobijemo vrlo važne informacije i postignemo konkretne dogovore korisne za društvo. Na današnjem sastanku u Gračanici iskazan je interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana.

“Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je po tom pitanju već obavilo svoj dio posla. Donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini osigurali smo lakše procedure i ubrzanje administrativnih procesa, i uskladili ih s propisima EU. Da bi zakoni postali operativni neophodno je da se donese preko 50 podzakonskih akata u čiju izradu je uključeno više institucija. Skoro svi ti akti su već završeni.”, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Da bi došlo do realizacije moramo još riješiti postojeće barijere i ograničenja energetskog sistema, koji za sada onemogućavaju spajanje solarnih elektrane na mrežu. Najveći problem predstavljaju prenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu Elektroprijenos. Taj posao sad predstoji, ali je vrlo bitno da postoji budžet predviđen za izgradnju dodatnih prenosnih kapaciteta.

Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prenosnih kapaciteta polako se gubi interes za izgradnjom solarnih elektrana, ali se povećava interes za proizvodnjom električne energije za sosptvene potrebe. I u tom segmentu je završena zakonska regulativa i svi podzakonski akti. Elektroprivreda je tehnički potpuno spremna da to provede, brojila za prosumere su spremna i za domaćinstava i za privredu. Osim toga, ministarstvo za 2025. godinu priprema program finansiranja izgradnje solarnih elektrana za sopstvene potrebe za našu privredu.

Bilo je rijeci i o karbon taksi koja će opteretiti našu privredu u narednom periodu (CBAM). Ukoliko ne završimo naše obaveze ovo će biti najveći udar na naše privrednike. “Zbog toga je od izuzetne važnosti da što prije donesemo državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prijenosu električne energije, kojim bismo uspostavili i bosanskohercegovačku berzu električne energije. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nadležno ministarstvo od kojeg očekujemo da u vrlo kratkom roku predloži ovaj zakon. Ovo je interes svih privrednika Bosne i Hercegovine.”, naveo je Lakić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.