Federalni ministar energije, rudarstva i industrije

Lakić: Saradnja s Razvojnom bankom je na visokom nivou, svi su maksimalno posvećeni podršci privrednicima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se sa v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Borislavom Trlinom s kojim je razgovarao o kreiranju zajedničke inicijative koja će omogućiti efikasnu podršku privrednim subjektima za projekte povećanja energetske efikasnosti. Sastanku održanom u prostorijama Banke prisustvovali su i članovi timova Ministarstva i Banke koji će provoditi ovu inicijativu.

U saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije navode da se na putu ka EU, država i privrednici suočavaju s brojnim obavezama, uključujući one proizašle iz  Zelene agende. Ukoliko ne prilagode svoje poslovanje, privrednicima prijete veći nameti koji će ih učiniti nekonkurentnima na evropskom tržištu. Do 2026. godine, bit će neophodno da dio električne energije proizvode iz vlastitih izvora, što je svakako skup proces. Stoga su Ministarstvo i Banka posvećene pronalaženju programa podrške kako bi olakšale ovaj prelazak.

Ministar Lakić osvrnuo se na značaj povećanja energetske efikasnosti i podrške realnom sektoru.

– Povećanje energetske efikasnosti, posebno u segmentu potrošnje energije, ima najveći uticaj na dekarbonizaciju energetskog sektora, smanjenje troškova energije, te povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednih subjekata. Današnji sastanak radnih grupa pokazuje posvećenost Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Razvojne banke FBiH javnom sektoru i zajedničku odlučnost u razvijanju specijalizovanih programa finansiranja. Saradnja s Razvojnom bankom je na visokom nivou i raduje nas činjenica da su Banka i njeni uposlenici maksimalno posvećeni podršci privrednicima – rekao je ministar Lakić.

Trlin je istakao važnost ove zajedničke inicijative koja će pružiti povoljne uslove kreditiranja u Razvojnoj banci FBiH za projekte privrednika iz oblasti metalne industrije, namjenske, drvne i drugih, a uključivat će povoljne fiksne kamatne stope, duže rokove otplate, grace period, kao i grant sredstva Federalnog ministarstva.

– Pružanje podrške privrednicima u povećanju energetske efikasnosti jedan je od ključnih prioriteta Razvojne banke FBiH, što je jasno definisano u našem Strateškom dokumentu, usklađenom sa Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021-2027 i Planom rada Federacije BiH. Posebno nas raduje entuzijazam Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u pronalaženju najboljih rješenja za privrednike zajedno s našim stručnjacima. Ključ za ostvarenje zajedničkih ciljeva i napora leži u snažnoj sinergiji i povezivanju sa Vladom Federacije BiH i federalnim ministarstvima, a saradnja sa ovim ministarstvom je izvrstan primjer te sinergije – rekao je Trlin.

Iz Ministarstva navode da se očekuje da će rezultat rada ovih grupa već od početka naredne godine omogućiti privrednicima nabavku efikasnije opreme poput solarnih panela i toplotnih pumpi, s ciljem proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju. Na ovaj način bi se povećala i njihova konkurentnost kroz smanjenje finalne cijene proizvoda, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.