Lakić: Pravedna tranzicija uz održavanje stabilnosti energetskog sektora

Podrška Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije pravednoj tranziciji rudarske djelatnosti bila je tema sastanka ministra Vedrana Lakića s predstavnicima Svjetske banke, JP Elektroprivreda BiH i Rudnika RMU „Banovići“.

Pravedna tranzicija ima nekoliko aspekata, prvi je prelazak na nove tehnologije, drugi je zbrinjavanje postojeće radne snage, a treći je vraćanje rudničkih površina u prvobitno stanje, odnosno njihovu prenamjenu za drugačije načine proizvodnje električne energije i ostvarivanja profita.

– Kompletna rudarska industrija, koja je desetljećima bila jedan od glavnih nosioca ekonomskog razvoja, će u narednom periodu morati proći kroz pravednu tranziciju. Cilj je da na human i ekonomski održiv način izvršimo tranziciju s proizvodnje električne energije iz uglja na ekološki prihvatljivije načine proizvodnje. Već smo krenuli u postepeno zatvaranje dijelova rudnika uz zbrinjavanje radnika i maksimalno korištenje imovine rudnika za proizvodnju električne energije iz drugih izvora ili za vraćanje u prvobitno stanje, privlačno za investitore i lokalnu zajednicu. Iako imamo pritiske da taj proces ubrzamo, mi smo odlučni da idemo tempom koji je u skladu s našim planovima i mogućnostima, kako ne bismo ugrozili ekonomski razvoj i energetsku stabilnost – kazao je ministar Lakić.

Tvrdi da je država obavezna da postepeno pređe na “zelenu energiju” kako bi ispoštovala planove dekarbonizacije energetskog sektora i ispunila obaveze prema Energetskoj zajednici.

U tom procesu, dodao je, BiH ima podršku međunarodne zajednice, jer je zaštita okoliša nešto od čega će korist imati ne samo BiH već i društvo u cjelini. Pored nepovratnih sredstava, Svjetska banka je osigurala i kreditna sredstva koja će biti upotrebljena za što bezbolnije zatvaranje rudnika.

– Pravednom tranzicijom je planirano da se na napuštenim površinskim kopovima i odlagalištima rudnika izgrade fotonaponske elektrane. Takav jedan primjer je i realizacija projekta izgradnje Fotonaponske elektrane „Gračanica 1 i 2 koja je predviđena na završenom odlagalištu RU „Gračanica“, u Općini Bugojno – dodao je.

Za ostatak površina će se, naglasio je ministar, izvršiti prenamjena i rekultivacija površina, odnosno obnavljanje i vraćanje u život degradiranih rudarskih površina ali i za eventualne nove poslovne projekte.

– Pri tome će se voditi računa o zadovoljenju svih ekonomskih, socijalnih, kulturnih, sportskih i drugih potreba stanovništava koje nastavlja život na tim prostorima – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.