Lakić: Korak smo bliže članstvu u EU zbog usvajanja energetskih zakona

Usvajanjem seta energetskih zakona u FBiH ostvarujemo jedan od osnovnih ciljeva – stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će građanima i kompanijama omogućiti niže cijene energije, veće standarde usluga i koje će doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti na okolinski prihvatljiv način.

Tri zakona

Ovo je za „Avaz“ kazao federalni ministar industrije i energetike Vedran Lakić, nakon što je Predstavnički dom PFBiH usvojio set s tri zakona.

– Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH propisuje dugoročne ciljeve vođenja energetske politike u FBiH te uvodi mehanizme za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije. Zakon o električnoj energiji FBiH, između ostalog, pojednostavljuje administrativne postupke za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana – pojašnjava Lakić.

Novim zakonom propisana je zabrana izdavanja energetskih dozvola za izgradnju hidroelektrana snage manje od 10 MW.

Ostale vrste elektrana, s instaliranom snagom manjom od 1 MW, oslobođene su obaveze pribavljanja energetske dozvole, čime se smanjuju administrativna opterećenja i stimulira izgradnja manjih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije. Zaštita okoliša i trajna kontrola utjecaja na okoliš, ističe Lakić, sada su među kriterijima za izgradnju proizvodnih objekata.

– Predložena rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke i olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, naročito kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalisane snage, a koje u pravilu koriste građani – kaže Lakić.

Jasne obaveze

On potvrđuje da se radi o reformskim zakonima s kojima je BiH napravila novi korak ka ispunjavanju uvjeta za pregovore o članstvu u EU.

– Za donošenje sva tri zakona u sektoru energije u FBiH obavezali smo se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH. U oblasti energetike obavezali smo se da ćemo biti usmjereni na prioritete pravne stečevine i da ćemo se razvijati s ciljem postepenog integrisanja BiH u evropska energetska tržišta, zasnovana na ugovoru o uspostavi Energetske zajednice – pojašnjava Lakić.

Podržali Zelenu agendu

Dodaje da se ugovorom o uspostavi Energetske zajednice BiH obavezala da će kreirati jedinstven regulatorni okvir i tržišni prostor, koji osigurava pouzdano snabdijevanje energijom i energentima i može privući investicije, te da s drugim ugovornim stranama radi na uspostavi zajedničkog tržišta koje će funkcionirati po EU standardima.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije, podsjeća Lakić, zvaničnici vlada zemalja zapadnog Balkana, među kojima i BiH, podržali su Zelenu agendu za zapadni Balkan i obavezu da, zajedno s EU, rade na ostvarenju cilja da do 2050. godine Evropa bude klimatski neutralan kontinent.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.