Sarajevo

Lagumdžija uputio demantij glavnom i odgovornom uredniku Dnevnog avaza Fadilu Mandalu

Dr Zlatko Lagumdžija uputio je demantij glavnom i odgovornom uredniku Dnevnog avaza Fadilu Mandalu u kojem stoji:

Slika

Poštovani,

Dana 03. maja 2014. godine u dnevnoj novini čiji ste glavni i odgovorni urednik na strani 3. objavili ste tekst pod naslovom „Historijske zasluge pripisuju sebi i oni koji nisu vidjeli rata“ kojeg potpisuje autor/ica sa inicijalima S.D. , a u okviru kojeg je objavljen anterfile pod naslovom „Lagumdžija „slučajni prolaznik“, u kojemu ste iznijeli niz netačnih i neistinitih informacija.  

U cilju cjelovitog i istinitog informiranja javnosti, zahtijevam da u Vašem listu, na istoj strani i poziciji na kojoj je objavljen pomenuti tekst, a u skladu sa članom 8. Zakona o zaštiti od klevete Federacije BiH, objavite demantij kako slijedi: 

„U anterfileu objavljenom u pomenutom tekstu iznijeli ste dezinformacije, u kojima lažiranjem i izvrtanjem činjenica nastavljate za prljavom kampanjom blaćenja i podmetanja.

U više navrata su i drugi direktni sudionici događaja na Sarajevskom aerodromu 02. i 03. maja 1992. godine, u brojnim svjedočenjima kako svjetskim medijima poput CNN-a, BBC itd. tako i domaćim, precizno iznijeli tok i činejnice vezane za događaj  zarobljavanja tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, njegove kćerke Sabine Berberović, pratioca Hajrudina Imamovića i mene, kao člana bh. delegacije koja se vraćala iz Lisabona.

Dakle, nije istina da je televizijski snimak koji pominjete u anterfileu nastao 02. maja 1992. godine u Lukavici.

Istina je da su nas, kada smo sletjeli na Sarajevski aerodrom, po povratku iz Lisabona, pripadnici JNA sačekali, rekli Izetbegoviću i nama da smo zarobljeni, nakon čega su nas odveli u kasarnu u Lukavicu. U kasarni u Lukavici gdje nas je dočekao general Đurđevac, koji je po nalogu Kukanjca uhapsio Izetbegovića. Kada je mene vidio pitao me „Otkud ti, Lagumdžija, ovdje? Ti si ovdje slučajni prolaznik, ti si ovdje slučajno. Tebe ćemo vratiti u Sarajevo, a predsjednika moramo ovdje zadržati, jer mi o njemu brinemo“ .

Tada sam generalu Đurđevcu rekao: „Generale, ja ovdje nisam slučajno. Ja sam ovdje u državnoj delegaciji i mi ćemo se ili svi zajedno vratiti u Predsjedništvo ili se nećemo nikako ne vratiti. Ali to više ne zavisi od nas.“

U kasarni u Lukavici nije bio general Kukanjac. Njega smo sreli tek sutradan, 03. maja 1992. godine, kada smo, nakon zarobljavanja, razmijenjeni u kasarni na Bistriku. Tada sam ga vidio prvi put u životu i tada sam mu, ironično, rekao „Generale, ja sam Zlatko Lagumdžija, slučajni prolaznik, koji nije htio da se vrati jučer kada ste mu nudili“.

Dakle, ovaj put ste direktno i namjerno lažirali činjenice o tome da sam frazu „slučajni prolaznik“ izrekao prilikom razmjene u zgradi Komande tadašnje Jugoslovenske armije, a ne, kako ste vi napisali, prilikom zarobljavanja u kasarni u Lukavici. Osim toga, lažirali ste i činjenicu da sam generala Milutina Kukanjca prvi put vidio u kasarni u Lukavici, što nije istina, jer je naš prvi susret bio u zgradi Komande, što dokazuje i više puta prikazani snimak mog i njegovog kratkog razgovora. Ovim tekstom ste, po ko zna koji put, lično meni nanijeli štetu, a da ste bili samo malo razboritiji, objašnjenje ove priče mogli ste provjeriti na sljedećem linku:

http://www.youtube.com/watch?v=cO5VM3m3_Ng

Činjenica da je tekst plasiran u javnosti povodom obilježavanja 2. i 3. maja, dana koji su bili jako bitni za odbranu glavnog grada BiH, pa i cijele države, od strane agresora i domaćih izdajnika, govori o namjeri autora/ice i Vaše Redakcije da plasiranjem laži i dezinformacija pokušaju prljavom medijskom kampanjom diskreditirati mene i moj tadašnji angažman u institucijama Republike BiH.

Ovom prilikom Vas obavještavam da ću pred nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine pokrenuti sudski postupak protiv autora  teksta i Redakcije Vaše dnevne novine  zbog kontinuiranom objavljivanja lažnih i zlonamjernih informacija i dezinformiranja javnosti“.

dr Zlatko Lagumdžija

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.